Redan under AMD:s avtäckande av RDNA 3 och Radeon RX 7000-serien i början av november tillkännagav Samsung att uppföljare i den breda G9 skärm-serien är på ingång. Företaget gör nu slag i sak och avtäcker inte en utan två nya modeller med olika paneltyper och storlekar. Det är inte enbart spelskärmar som presenteras; Samsung tar även tillfället i akt att visa upp en ny skärm i deras Smart Monitor-serie, samt en skärm riktad mot mediaskapande.

Odyssey-Neo-G9-Gaming-Monitor-G95NC.png

Med Odyssey Neo G9 G95NC tar Samsung bildförhållandet 32:9 till rejäla 57 tum och upplösningen 7 680 × 2 160 pixlar – två 4K UHD-skärmar sida vid sida. Skärmtypen kallas av Samsung Quantum Mini LED, som sannolikt är en fortsättning på G9-seriens tidigare VA-paneler med local dimming-zoner för ökad kontrast. Vidare är skärmen certifierad för VESA Display HDR 1000 och kommer bestyckad med en matt panel med relativt snäva 1000R-krökning.

Uppdateringsfrekvensen uppges till 240 Hz, något som ska gå att uppnå utan användningen av Display Stream Compression (DSC), detta då G95NC nyttjar Displayport 2.1. Detta blir den första skärmen med stöd för den nya standarden, som på grafikkortssidan lanserades tillsammans med AMD:s Radeon RX 7000-serie. Eftersom skärmen i praktiken är lika tungdriven som två stycken 4K UHD-skärmar är ett ordentligt kraftfullt grafikkort att räkna med för den som är intresserad av bjässen.

Odyssey-OLED-G9-G95SC.png

Jämte den nya toppmodellen passar Samsung på och att avtäcka ytterligare en ny modell i G9-serien. Odyssey OLED G9 G95SC är som namnet skvallrar om en skärm som utrustats med en OLED-panel, här i utförandet QD-OLED. Bildförhållandet är likt övriga skärmar i G9-serien 32:9 men här i den något "mindre" storleken 49 tum med en krökning på 1800R. Upplösningen är till 5 120 × 1440 pixlar och precis som andra andra QD-OLED-skärmar har den stöd för Display HDR True Black 400.

Även här rör det sig om en uppdateringsfrekvens på 240 Hz, och likt kusinen OLED G8 är skärmen utrustad med mjukvaran Samsung Gaming Hub som tillåter strömning av spel direkt till skärmen via bland annat Nvidias Geforce Now. Vidare är även funktionen Smart Hub inbyggd för att kunna spela upp innehåll från bland annat Netflix och Youtube direkt genom skärmens mjukvara.

Färgkorrekt och mångsidigt vid sidan av spelskärmarna

ViewFinity-S9-S90PC.png

Vid sidan av de två stora spelskärmarna avtäcks Viewfinity S9 samt Smart Monitor M8, där den förstnämnda är inriktad mot produktivitet där färgkorrekthet är av vikt. Viewfinity S9 är bestyckad med 5 120 × 2 880 pixlars upplösning som ska kunna återge 99 procent av DCI-P3-färgrymden och är enligt Samsung kapabel till ett ett Delta-E-värde under 2, som är brukar vara gränsvärdet för en färgkorrekt skärm. Genom mobilapplikationen Smart Calibration kan skärmen dessutom kalibreras av användaren via en inbyggd kalibreringsmotor.

Smart-Monitor-M8-M80C.png

Smart Monitor M8 breddar produktserien med en ny modell i storleken 27 tum och upplösningen 4K UHD. Skärmen bygger vidare på konceptet med funktionsrika skärmar för kontoret och hemmabruk, där integrerad webbkamera, trådlös kommunikation med mobiltelefon, samt möjlighet att driva vissa program direkt i skärmen listas. Skärmen blir tillgänglig i fyra olika färger.

Samtliga skärmar som visats upp beräknas vara tillgängliga under 2023, men i skrivande stund saknas dock information om pris och exakt när de dyker upp på butikshyllorna.