Torsdag den 5 januari går elektronikmässan CES 2023 i Las Vegas av stapeln, men redan idag smygstartar Nvidia med en egen tillställning som väntas bli mer fullspäckad på konsumentsidan än vanligt. Detta bekräftas av Nvidia själva som valt att kalla evenemanget för "Geforce Beyond", där såväl spel som skapande och grafikteknik är på agendan.

En av de stora nyheterna tros bli Geforce RTX 4070 Ti, tidigare känd som RTX 4080 12 GB som ströks till följd av sitt förvirrande namn. Den kommande modellen baseras på grafikkretsen GA104 och har på pappret beräkningskraft som går att jämföra med RTX 3090 Ti, samtidigt som de arkitektoniska förbättringarna hos RTX 4070 Ti medför betydande förbättringar inom ray tracing och maskininlärning för bland annat DLSS.

Förutom detta pekar det mesta mot en kavalkad av nyheter för bärbara datorer, där arkitekturen Ada Lovelace till slut ska ta plats. Om förhandsuppgifterna stämmer ska det handla om totalt fem modeller – Geforce RTX 4090, RTX 4080 Ti, RTX 4070, RTX 4060 Ti och RTX 4060. Här är inte lika mycket känt på prestandafronten, men att det blir ett rejält kliv upp från RTX 3000-serien för bärbara datorer är ingen högoddsare.

De hårda nyheterna flankeras av mjuka eftersom Nvidia ska tala om nya avancemang inom spel. Sannolikt ligger finesser under paraplynamnet RTX i fokus, vilket innebär ray tracing, AI-uppskalning och genererade bildrutor. Om tidigare evenemang är någonting att utgå ifrån kommer Nvidia tala om att teknikerna ska inkorporeras i såväl äldre som nya spel, vissa kanske inte kända idag.

Tillställningen Geforce Beyond på CES 2023 äger rum idag klockan 17:00 svensk tid och går att följa på Nvidias ordinarie kanaler, som Youtube och Twitch. Givetvis uppdaterar SweClockers artikeln med en inbäddad video när en sådan finns tillgänglig.

Vad ser du mest fram emot på Geforce Beyond? Är det nyheter för stationära datorer, bärbara eller någonting på spelfronten?