DVD-skivor och MP3-spelare har utan större motstånd fasats ut till förmån för strömmande tjänster, men när det gäller spelande väljer de flesta inte molnbaserade tjänster i första hand. I den senare kategorin har de senaste åren bjudit på många tekniskt imponerande lösningar och olika upplägg: Microsoft bakar in det som en del i Game Pass, Google satsar på Stadia-nedläggning, medan Nvidia utlovar grafiklyft för Geforce Now.

Lite förenklat innebär Geforce Now-upplägget att prenumeranter använder en speldator i någon av Nvidias serverhallar, varifrån spelarens spel hos exempelvis Steam kan drivas och strömmas till valfri enhet. När Nvidia nu äntrar scenen inför CES 2023 meddelas att den dyraste prenumerationsnivån "Ultimate" uppgraderas från Geforce RTX 3080 till färska RTX 4080.

Nvidia cloud.jpg

I Europa påbörjas uppgraderingarna successivt under första kvartalet 2023. Prisnivån ligger fast på 200 kronor i månaden och videoström i maximalt 4K UHD-upplösning, men skillnader på prestandafronten är att vänta. Först och främst är Geforce RTX 4080 ett vassare grafikkort, men det levereras också med stöd för DLSS 3 som med bildinterpolering kan underlätta för att höja bildfrekvensen mot det nya taket om 240 Hz.

Högre latenser är ett starkt argument som talar mot molnspelande, men med nämnda 240 Hz-läge påstår Nvidia att de kapat de sammanlagda fördröjningarna till en nivå som är bättre än hos moderna spelkonsoler. 34 millisekunder är siffran som anges, vilket företaget menar är en dryg tredjedel mot det som syns hos Xbox Series X i 60 Hz-läge.

Läs fler nyheter från Nvidias CES-presentation: