Råprestandan är givetvis det centrala när det kommer till att köpa ett lämpligt grafikkort, men de senaste åren har Nvidia och AMD växlat upp satsningarna på tillhörande mjukvarufunktioner både i och utanför spel. Från Nvidia finns exempelvis Broadcast-paketet, som i realtid kan reducera mikrofonbrus och byta ut bakgrunden i en videoström från webbkameran.

Snabbtest: RTX Voice möter Kenneths trummor

Under pågående CES-mässan lyfter det gröna laget skynket av en nyhet som faller under det breda RTX-paraplyet. Namnet är Video Super Resolution, som kort och gott är en AI-baserad uppskalningsfunktion för strömmad video. Den kommande funktionen påminner starkt om den uppskalning som är del av DLSS-paketet, där artificiell intelligens används för att skapa en högupplöst bild baserad på mer lågupplöst förlaga.

Geforce RTX Video 3.jpg
Geforce RTX Video 2.jpg
Geforce RTX Video.jpg

Med DLSS är uppskalningen något som möjliggör högre bildfrekvens genom att o grunden driva spelet i en lägre upplösning, men i fallet RTX Video Super Resolution handlar det endast om att förbättra bildkvaliteten. Nvidia menar att tekniken dels hanterar komprimeringsartefakter, dels ger betydligt mer detalj i bilden jämfört med en klassiskt uppskalad sådan.

Med en kortare videosnutt visas skillnaden mellan 1080p uppskalat till 4K UHD och när samma uppskalning görs med RTX Video Super Resolution. Av bilderna att döma kan lyftet vara tydligt märkbart, något alla ägare av Geforce RTX 3000- och RTX 4000-grafikkort kan undersöka inom snar framtid. Funktionen släpps någon gång i februari och blir fritt tillgänglig, men fungerar inledningsvis endast med nämnda grafikkort och webbläsarna Chrome samt Edge.

Läs mer om Nvidia på CES: