Teknikkonferensen CES 2023 har medfört ett antal nyheter inom skärmvärlden där superlativen knappt räcker till. Tillskott som Samsungs ultrabreda Odyssey Neo G9 sällskapas av Alienwares ultrasnabba AW2524H med uppdateringsfrekvens på hiskeliga 500 Hz. Nu är det dags för hårdvarujätten Asus att ansluta, med två spelskärmar med intressanta specifikationer.

► Läs alla nyheter från #CES-2023

Först ut är Asus ROG Swift OLED PG27AQDM, och som namnet skvallrar om används här en OLED-panel. Den populära kombinationen av en storlek på 27 tum och upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar står på menyn. Samtidigt ligger uppdateringsfrekvensen på rappa 240 Hz, och OLED-panelen möjliggör mycket låg responstid, som sägs vara endast 0,03 ms.

PG27AQDM 1.jpg

Asus slår på den stora trumman om skärmens kylning, som ska motverka OLED-inbränning och möjliggöra högre ljusstyrka än vad panelen annars klarar. Här utlovas en maximal ljusstyrka på 1 000 nits över 3 procent av skärmens yta. Även färgprestandan får höga siffror, med 99 procent och 135 procent av färgrymderna DCI-P3 respektive sRGB. Skärmen kommer dessutom färgkalibrerad från fabrik, och ett Delta-E-värde under 2 utlovas utan pillande från användaren.

För den som inte nöjer sig med 240 Hz släpper Asus 24-tummaren ROG Swift Pro PG248QP, den första bildskärmen med en uppdateringsfrekvens på 540 Hz. Asus klår därmed Alienwares nya skärm på pappret, men till skillnad från konkurrentens IPS-panel använder PG248QP paneltypen E-TN, som ska vara 60 procent snabbare än vanliga TN-paneler.

PG248QP 1.jpg
PG248QP 2.jpg

Med bildskärmar i den här klassen är spelprestanda A och O och PG248QP är inget undantag. Utöver valet av TN-panel stannar upplösningen på e-sportsvänliga 1 920 x 1 080 pixlar. Dessutom inkluderas både en inbyggd modul för G-Sync och latensanalys med hjälp av Nvidia Reflex Analyzer för att kunna ändra inställningar för minsta möjliga responstid. Till och med skärmfoten har optimerats, och kan justeras för att ta upp så lite plats som möjligt på bordet så användaren kan komma närmare skärmen.

Asus har ännu inte delat uppgifter om lanseringsdatum eller prissättning för varken ROG Swift OLED PG27AQDM eller ROG Swift Pro PG248QP, men det är ingen högoddsare att båda två blir påkostade historier när de väl letar sig ut till butikshyllorna.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.