Det råder hård konkurrens på processorfronten, där framsteg från AMD möts av framsteg från ärkerivalen Intel. Under hösten presenterade AMD den färska Zen 4-arkitekturen med Ryzen 7000 och tillhörande AM5-plattform, medan Intels Core 13000-serie "Raptor Lake" är en förbättrad omgång "Alder Lake". Med det följer bibehållen sockel, men högre prestanda och fler kärnor.

Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-3.jpg

Under gårdagen fick de högpresterande och upplåsta Core 13000-processorerna sällskap av 16 mer plånboksvänliga modeller, men i tysthet smyger företaget också ut "Raptor Lake" för bärbara datorer. Precis som tidigare generationer rör det sig om processorer anpassade för fyra bärbara datorsegment – från toppklassens effekttörstiga HX till U-märkningen ämnad för tunna skapelser.

Toppmodeller tangerar stationära värstingar

Uppgraderingarna hos de HX-märkta processorerna följer samma tema som de vassaste Core 13000-modellerna på den stationära sidan. För värstingarna Core i9-13980HX och i9-13900HX innebär det en dubblering i antal energieffektiva kärnor, som tar det totala kärnantalet till 24. Med 8 enlig högpresterande "Raptor Cove"-kärnor översätts det till 32 trådar, en ny toppnivå för bärbara datorer.

Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-13.jpg
Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-4.jpg
Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-10.jpg
Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-7.jpg

Medan de konsumentinriktade Core i7-varianterna med HX-märkning lämnas utan extra kärnor, ser Core i5-13500HX och i5-13450HX 2 extra högpresterande kärnor. Oavsett processor vankas dock ett rejält uppsving i klockfrekvenser, där 5,6 GHz hos flaggskeppet Core i9-13980HX blott är 200 MHz under den stationära motsvarigheten.

Sänkta TDP-värden med tillfällig turbo mot 5 GHz

Med ändelsen "H" tar Intel sikte på tunnare prestandadatorer. TDP-värdet är 45 watt med maximalt effektuttag om 115, där klivet ned från HX-seriens tak på 157 watt återspeglas i både klockfrekvenser och antal kärnor. Borta är processorer med 8 prestandakärnor och 16 energieffektiva, för likt föregående generation stanna på maximalt 6 respektive 8 sådana. Uppskruvade klockfrekvenser för båda typer av kärnor är också här ett genomgående tema.

Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-25.jpg
Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-26.jpg
Intel-13th-Gen-Core-Mobile-Press-Deck-27.jpg

TDP-värdet är 28 watt för de fyra fem P-processorer som avtäcks, vilka utrustas med 4 eller 6 prestandakärnor samt 8 energieffektiva. Tunna datorer med hyfsad prestanda står i fokus med dessa produkter. När prestandan inte är lika viktig som datorns tjocklek eller batteritid, finns ett gäng U-modeller att tillgå. Majoriteten sjunker till endast 2 högpresterande kärnor sällskapar de upp till 8 klenare.

Intel-Evo-Spec-2023-1.jpg

Oavsett TDP-värde och antal kärnor är det tydligt att Intel prioriterar höga turbofrekvenser när Core 13000-serien intar den bärbara sfären. Det är ingen skräll, eftersom temporärt skyhöga frekvenser kan göra användarupplevelsen betydligt mer responsiv. När CES-mässan under morgondagen slår upp portarna, lär en uppsjö av tillverkare gladeligen visa vilka datorlösningar de skapat runt Intels färska bidrag.

Läs mer om "Raptor Lake":