Elektronikmässan CES 2023 är i full gång, inte minst på TV-fronten där menyn är fullspäckad med alternativ från samtliga stora jättar. Bland de som introducerat årets nyheter återfinns Samsung, vilka bjöd på en smygtitt redan kvällen innan. SweClockers var på plats i Las Vegas och spanade in läget, med både små och stora nyheter.

Föga förvånande är nya QD-OLED-modeller bland de större nyheterna – och det på flera vis. Det slås till med både nya storlekar och en ny uppdelning, där det utöver skifte till bokstaven C istället för B, delas i serierna S95C och S90C. Båda serier kommer med de tidigare storlekarna om 55- och 65 tum, men även nytt sällskap i form av ett kliv upp till 77 tum. Består gör däremot uppdateringsfrekvens på 144 Hz samt 4K-upplösning.

IMG_6283 kopiera.jpg
OLED77.jpg

Serien S90C är utseendemässigt nära identiskt förra årets S95B, med i princip samma yttre design. Med S95C sker däremot en större förändring, där hårdvara både byggs in och flyttar ut ur enheten för att ge en slät baksida. Detta möjliggörs bland annat genom att nyttja en extern box, den så kallade One Connect-boxen som redan finns i bolagets övriga sortiment. Den kan antingen fästas med magnet på foten eller stuvas undan i en TV-bänk.

IMG_6276 kopiera.jpg

En liknande storleksmelodi ljuder när Samsung visar vad som är nytt på LCD-fronten, mer specifikt vad Samsung kallar Neo QLED, vars 8K-upplösta varianter får närmast enorma tillskott på hela 98 tum. Även där trycks det på en både tunnare och slätare design tillsammans med de löstagbara One Connect-boxarna.

IMG_6287 kopiera.jpg

Längst ut på raden hittas hyfsat nätta 55-tummaren.

MICROLEDSTOR.jpg

I andra änden av skalan återfinns "något" större modell på 140 tum.

Tilltagna storlekar återfinns även på Micro LED-sidan, en teknik som i mångt och mycket fortfarande är att betrakta som en enhörning på konsumentmarknaden utan någon direkt masstillverkning. Nytt för i år är däremot inte större utan mindre och Samsung plockar för första gången fram storlekar hela vägen ned till 55 tum.

gamebar.jpg

gaming-sidan saknas några större hårdvarunyheter, men desto mer händer på mjukvarusidan. Där presenteras ännu en utgåva av Game Bar, där särskilt en funktion sticker ut ur mängden. Samsung benämner den som Minimap Sharing och det är i grunden en vidareutveckling av en redan existerande funktion som gör det möjligt att nyttja oanvänd skärmyta genom att visa spelets minimap där. Det har tidigare endast varit tillgängligt i kombination med PC, men utökas nu med både kompatibilitet med spelkonsoler och möjlighet att visa kartan på en extern skärm eller surfplatta.

projektorjävel.jpg

Sist men inte minst hittar vi en nyhet i det segment Samsung kallar lifestyle, där det är ny projektor som spelar huvudrollen. Precis som tidigare modell är det en laserprojektor som nyttjar tekniken Ultra Short Throw. Här uppgraderas upplösningen till 8K, men bildstorleken om upp till 150 tum består.

För närvarande saknas både pris och tillgänglighet för samtliga modeller, men mer information väntas anlända lite senare under mässans gång.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.