Sony har de senaste åren lagt ett allt större fokus på att i sina egenpublicerade spel bredda mängden alternativ för tillgänglighet i spelets inställningar. Nu följer elektronikjätten upp det med att likt Microsoft lansera en modulär handkontroll som erbjuder ett alternativ för att underlätta för individer med olika funktionsvariatoner och funktionsnedsättningar. Namnet för kontrollerlösningen är Project Leonardo.

52608039108_2551038306_h.jpg

Kontrollerna kan användas var för sig eller i par, alternativt kan de användas tillsammans med en Dualsense-handkontroll. Om spelaren behöver assistans av en annan person kan denna styra vissa av spelets funktioner via en Dualsense-handkontroll. Exemplet som Sony tar upp är att den assisterande personen kan styra karaktären eller kameran i spelet, medan spelaren kontrollerar de andra funktionerna.

52607543071_dd9dcaa3aa_h.jpg

Kontrollenheterna i Project Leonardo är fullt modulära och samtliga knappar kan bytas ut mot andra i olika storlekar. Även styrspakarna går att byta till nya med önskad form och storlek. Samtliga knappar går att koppla till vilken funktion som helst och alltsammans kan sedan sparas till olika profiler som användaren sedan växlar mellan beroende på behov.

52607542421_d2be52b46c_h.jpg

Vidare är kontrollenheterna utrustade med 3,5 mm-ingångar som används för att enkelt kunna ansluta tredjepartsbrytare, knappar eller analoga styrspakar. Kontrollenheterna i Project Leonardo är enligt Sony designade för att kunna användas i handhållet läge eller liggande på till exempel ett skrivbord eller brickan på en rullstol. De är dessutom kompatibla med monteringsstandarden AMPS, för att fästas på stativ eller andra hjälpmedel.

Project Leonardo utvecklas av Sonys ingenjörer med konsultation från organisationerna Ablegamers, Specialeffect samt Stack Up för att få feedback på hur kontrollerna bör fungera och interagera med andra hjälpmedel. Projektet befinner sig fortfarande under utveckling och det finns därför inget satt datum för lansering.