Den som ofta använder teknikprylar utomhus har säkert märkt att dagsljuset från solen ibland kan stå i vägen för surfandet: Trots att reglaget för ljusstyrkan står på max går det inget bra att läsa vad som står på skärmen. För att i sådana sammanhang motverka det irriterande ljusklotet i skyn visar Samsung Display nu upp en handhållen sol, i form av en skärm.

► Läs alla nyheter från #CES-2023

Den nya skärmen för mobiltelefoner som presenteras är av OLED-typ och har en maximal ljusstyrka på över 2 000 nits. Samsung anser att HDR är en otillräcklig stämpling för den bländande mobilskärmen, och klassar den istället med sitt egna påhitt Ultra Dynamic Range (UDR). Samsungs Hojung Lee berättar att ljusstyrkan är en viktig del av användarupplevelsen på mobiltelefoner.

The brightness of a display is a factor that has a great influence on the consumer experience of smartphone image quality and performance. – Hojung Lee, Samsung Display

Ljusstyrka i den här klassen har nyligen uppnåtts av Apple med Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max, som båda klarar av en maximal ljusstyrka på 2 000 nits när de är utomhus. Även hos dessa enheter är det Samsung Display som står bakom skärmarna.

Det är hittills oklart vilka mobiltelefoner som den minst sagt ljusstarka skärmen kommer ta plats i, men en möjlighet är Samsungs omtalade framtida toppmodell Galaxy S23 Ultra, även om den telefonen ännu inte har bekräftats av hårdvarujätten. Klart är åtminstone att utvecklingen mot bildskärmar i bländande klass har ångan uppe.

Har du problem med ljussvag mobilskärm i vardagen? Dela dina erfarenheter i tråden!