De senaste dagarna har bjudit på en kavalkad av bärbara nyheter med processorer och grafikkort från samtliga hårdvarujättar. Ny hårdvara betyder föga förvånande nya uppställningar bärbara datorer och där är Asus inget undantag. SweClockers har svängt förbi på CES och kikat på ett gäng av dem, där kraftig hårdvara i både stora och små paket står på menyn.

Först ut är två modeller i Zephyrus-serien – G14 och M16. Båda finns i ett flertal olika konfigurationer och kanske mest imponerande är 14-tummaren. Trots en vikt på dryga 1,7 kilo och ett förhållandevis kompakt skal kan modellen rymma både AMD:s åttakärniga Ryzen 9 7940HS och som mest Nvidias värsting Geforce RTX 4090, om än med ett TGP-värde begränsat till 125 watt. Det kan kombineras med upp till 32 GB DDR5-minne, där 16 GB sitter i ur kartong, ackompanjerat av 1 TB lagring med NVM Express-baserad SSD.

asus1.jpg

Beroende på konfiguration specificeras skärmen som antingen Mini LED eller "IPS-level", och har en upplösning på 2 560 × 1 600 pixlar. Bildformatet är 16:10 och oavsett panel ligger uppdateringsfrekvensen på 165 Hz. I övrigt känns det mesta igen från tidigare G14-modeller, inklusive mönstrat lysande lock.

På grafikkortsfronten kan även 16-tummaren utrustas med Geforce RTX 4000-seriens senaste modeller. Som högst är det åter Geforce RTX 4090, men här är det istället Intels Core i9-13900H som gäller på processorfronten. Det går även att utöka till lite mer tilltagna 64 GB DDR5 och upp till 2 TB lagringsutrymme – dubbelt upp mot den närbesläktade mindre modellen.

asus2.jpg

Som tydligt kontrast mot minstingen G14 återfinns modellen ROG Strix Scar 18, som har det betydligt ovanligare måttet 18 tum. Storleken kan ackompanjeras av antingen det Asus döpt till Nebula Display, något som åter innebär en panel märkt som "IPS-level". Här skruvas dock uppdateringsfrekvensen upp till lite högre 240 Hz.

Även här är det Intel-processor som står på menyn i form av Core i9-13980HX, en modell som på pappret ligger mycket nära de stationära Core i9-syskonen i Core 13000-serien med 8 prestandakärnor och 16 energieffektiva. På grafikkortssidan är det val om antingen Geforce RTX 4080 eller RTX 4090 och oavsett modell sällskapas det av 32 GB DDR5, vilket kan utökas upp till 64 GB.

De olika modellerna väntas anlända under det kommande halvåret, men exakta datum saknas ännu. En något enklare specificerad Zephyrus G14 med Geforce RTX 4060 väntas landa på drygt 27 000 kronor och anlända under det kommande halvåret, men uppgifter om var prislappen landar när det byts mot exempelvis RTX 4090 saknas i nuläget. För den större 18-tummaren ROG Strix Scar växer inte helt oväntat även prislappen, vilken väntas ligga strax norr om 50 000 kronor.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.