Sedan två processorgenerationer tillbaka satsar Intel på en hybridarkitektur, där två arkitekturer och typer av processorkärnor är del av samma krets. Hos toppmodellen Core i9-13900K är det 8 högpresterande "Raptor Cove"-kärnor samt 16 energieffektiva "Gracemont"-varianter. Medan de förstnämnda används för maximal prestanda, kan de senare avlasta med mycket annat – till en bråkdel av effektuttaget. Dessa tar därtill relativt liten kretsyta i anspråk.

Nu särar Intel på de två arkitekturerna och avtäcker N-serien för bärbara datorer, som är en energisnål satsning på processorer med endast de energieffektiva "Gracemont"-kärnorna. Många kanske minns de klena Atom-baserade familjerna från förr, men med "Gracemont" gäller samma prestanda vid given klockfrekvens (IPC) som med den långlivade "Skylake"-familjen – och klockfrekvenserna ligger inte långt bakom.

Intel-N-series-Processors-Media_Presentation-7.jpg
Intel-N-series-Processors-Media_Presentation-2.jpg

N-serien består av fyra processorer, där två blir del av Core i3-familjen, medan resten stämplas som mer intetsägande "Intel Processor". Detta är det nya namnet som markerar instegssegmentet, efter att Intel förra året meddelade att de pensionerar de legendariska Pentium och Celeron för att göra produktkatalogen mer lättnavigerad. Kvartetten är således av det enklare slaget, men Intel lovar ordentliga prestandalyft i både grafik- och processorprestanda ställt mot tidigare instegssegment.

Core i3-N305 och i3-N300 kommer båda med 8 kärnor med turbofrekvensen 3,8 GHz, vilket ackompanjeras av integrerad grafikdel och lågt maximalt TDP-värde om 15 respektive 7 watt. Med Intel Processor N200 och N100 halveras antalet kärnor samtidigt som klockfrekvenserna reduceras till 3,7 och 3,4 GHz, medan TDP-värdena kryper ned till blygsamma 6 watt.

Intel-N-series-Processors-Media_Presentation-6.jpg
Intel-N-series-Processors-Media_Presentation-4.jpg

Processorerna ska ta plats i billigare bärbara datorer, som exempelvis lämpar sig väl för skolor och konsumenter med tunnare plånböcker eller lägre prestandakrav. Genom hög energieffektivitet öppnar N-serien för för lång batteritid och Intel lyfter 10 timmars batteritid vid videouppspelning som ett möjligt dragplåster. Moderna anslutningar och funktioner som Wifi 6E, Bluetooth 5.2 och AV1-avkodning är andra bitar att räkna med även i enkla system.

Under året ska både Windows-datorer och Chrome OS-system med N-serien dyka upp, från tillverkare som Asus, Dell, Hp, Lenovo och Acer. Framtiden får utvisa om processorer med endast "Gracemont"-kärnor också släpps för den stationära LGA 1700-sockeln.

Läs mer om Intels CES-nyheter: