Handhållet spelande är en trend som håller i sig, men att pressa in den hårdvara som krävs för de modernaste spelen i ett kompakt format är lättare sagt än gjort. Det är därmed inte särskilt förvånande att det är ett segment som nu börjat vända sig mot de molnbaserade lösningarna där rendering flyttar till datacenter och kravet på lokal hårdvara därmed minskar drastiskt.

Det senaste åren har bjudit på flera sådana lösningar och bland de senare återfinns exempelvis Logitech Cloud. Nu ger sig även Razer in i leken med Edge och med vad som i grunden är en liten surfplatta monterad i en löstagbar handkontroll bjuder de på både molnmöjligheter och lokalt spelande.

Razer-Edge (3).jpg

Den 6,8 tum stora enheten är bestyckad med Qualcomm-signerade kretsen Snapdragon G3x Gen 1, vilken i sin tur innehåller en Kryo-grafikdel som tar sig upp i 3 GHz. Den är särskilt framtagen för spelande på Android-enheter och fördelar ska enligt Razer inkludera både höga uppdateringsfrekvenser och långa spelsessioner utan att behöva ladda batteriet.

För att faktiskt få någon nytta av det förstnämnda har Edge en AMOLED-skärm på 2 400 x 1 080 pixlar, vilken kan ta sig upp i förhållandevis höga 144 Hz. Andra specifikationer inkluderar 8 GB LPDDR5 och 128 GB internlagring, vilket kan utökas genom Micro SD-kort på upp till 2 TB, samt ett batteri på 5 000 milliamperetimmar.

Möjlighet att pressa Android-applikationer till 144 Hz är inte det enda trumfkortet, utan Razer trycker även hårt på molnmöjligheterna. Razer Edge har stöd för alla de större tjänsterna, likt Microsofts Xbox Cloud och Nvidia Geforce Now. Det kombineras i sin tur med stöd för Wifi 6E och möjlighet att stoppa i ett simkort och ansluta mot 5G-nätet. Det sistnämnda är dock ett exklusivt samarbete med amerikanska operatören Verizon. Som komplement finns därtill applikationen Nexus, vilken utöver ett spelfokuserat gränssnitt även innehåller funktioner för att spela in eller direkt streama sin spelsession.

Razer Edge 5G render 1.jpg
Razer Edge 5G render 2.jpg
Razer Edge 5G render 3.jpg
Razer Edge 5G render 4.jpg
Razer Edge 5G render 5.jpg
Razer Edge 5G render 6.jpg

Handkontrollen har en fjädermekanism och en USB Type-C-anslutning på ena innerkanten som låter enheten strömförsörja den. Det går alltså även att lossa huvudenheten från kontrollen och antingen köra den fristående eller med andra handkontroller. Den medföljande är utrustad med två analoga spakar, tio olika knappar varav två programmerbara, en D-pad, två triggers och två bumpers. De är därtill utrustade med haptik i form av vibrationsmotorer, vilket Razer döpt till Hypersense Haptics.

För närvarandet är Razer Edge endast möjlig att reservera inom USA, mycket till följd av samarbetet med Verizon. Några planer på lansering i Europa och övriga världen menar ansvariga på mässgolvet under CES 2023 är på gång, men fortfarande en bra bit från verklighet, åtminstone vad gäller 5G-modellen.

Edge finns även med endast Wifi, en modell som kan tänkas anlända något tidigare, men exakt när återstår att se. För den som beställer inom USA ligger prislappen på 399 USD för Wifi-modellen och 499 USD för Founders Edition, där även hörlurarna Razer Hammerhead True Wireless följer med. 5G-versionen kommer finnas tillgänglig via amerikanska operatören Verizon för 360 USD, med en bindningstid på 36 månader.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.