Att anteckna kan vara viktigt i alla möjliga situationer, inte minst i arbetslivet och studiesammanhang. Det går såklart att göra på många vis, från att hamra på en bärbar dator till att använda sig av en surfplatta eller telefon – och givetvis det klassiska alternativet penna och papper. Samtliga har såklart nackdelar, exempelvis kan belysta skärmar vara jobbigt för ögonen och fysiska papper är inte alltid praktiska att hålla reda på.

Sådana nackdelar är något Lenovo vill ta sig runt med nykomlingen Smart Paper. Det är som en slags korsning mellan en surfplatta, läsplatta och anteckningsblock och ska kombinera digitala fördelar med känslan av att skriva på papper. För att åstadkomma det har den 10,3 tum stora enheten utrustats med e-ink-skärm, en skärmteknik som även kallas för elektroniskt papper.

Det är en teknik som annars ofta återfinns i läsplattor och fungerar genom att fysiskt vända bildpunkterna och likt vanligt tryckt papper reflektera och absorbera ljus istället för att sända ut det. Resultatet blir därmed också mer likt vanligt papper och kan därmed även kännas skonsammare för ögonen, men med samma nackdel att inte fungera i mörker. Här har Lenovo kombinerat det med tillhörande penna och pekskärm med 4 096 trycknivåer, något som kan jämföras med exempelvis enklare ritplattor.

Därtill stoltserar Lenovo med en latens på förhållandevis låga 23 millisekunder. När SweClockers får möjlighet att greppa pennan under CES 2023 är det märkbart att det inte är en helt ogrundad stolthet – Smart Paper känns förvånansvärt kvick. Enklare anteckningar ligger väldigt nära hur det känns med riktig penna i hand och den lilla latens som finns upplevs under den kortare demonstrationen inte som störande.

Smart Paper är utrustad med 64 GB lagring och enheten ska rymma uppåt 50 000 sidor anteckningar, vilka kan organiseras och flyttas om fritt. Det ska även gå att söka efter innehåll både i dokument och anteckningar som är skrivna med egen handstil. Enheten är därtill utrustad med två mikrofoner för att exempelvis spela in föreläsningar eller för att tala in text.

Utöver anteckningar kan Smart Paper användas mer som en traditionell läsplatta och det går att läsa in dokument i flera olika format, inklusive EPUB och PDF, och innehåll kan synkas till både Android-, IOS- och Windows-enheter. Batteriet är på 3 550 milliamperetimmar och en laddning, vilken sker med USB Type-C, ska räcka till att läsa cirka 7 000 sidor eller skriva 170. Med plattan följer ett fodral där pennan ryms och för det kompletta paketet landar prislappen på 399 USD, motsvarande cirka 5 250 kronor inklusive moms.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.