När Intel lanserade Core 13000-serien "Raptor Lake" i höstas var det omedelbart tydligt att processorerna letar sig upp i höga temperaturer utan några större svårigheter, även när högpresterande kylning används. Det gäller inte minst det nylanserade flaggskeppet Core i9-13900KS, som har visat sig vara en rejält törstig modell.

En av de taktiker vissa tar sig till för att få bättre kontroll på värmen är att försöka sig på en delid, när processorns integrerade värmespridare avlägsnas för att byta ut ursprunglig kylpasta eller lod mot flytande metall. Det ingreppet kan tas ett steg till, genom en direct die-montering där processorn blir helt utan värmespridare. Nu släpper EKWB lösningar för just ett sådant ingrepp.

I samarbete med den välkända överklockaren "der8auer" presenterar EKWB Quantum Velocity2 Direct Die Limited Edition för sockel LGA 1700. Vattenblocket, som endast släpps i 100 exemplar, är guldpläterat och särskilt ämnat för direct die-montering. För att uppnå detta används bland annat en särskilt utformad kylplatta, som ska få god kontakt med kislet.

EK Direct Die 3.webp
EK Direct Die 2.webp
EK Direct Die 5.webp
EK Direct Die 7.webp
EK Direct Die 8.webp

Allt som behövs för att utföra ingreppet och montera det hela ingår i paketet. Det innefattar vattenblocket med monteringsanordning, ett delid-verktyg från "der8auer" och flytande metall med Thermal Grizzly Conductonaut. Varje exemplar av den begränsade upplagan får även ett unikt nummer från 1 till 100.

Utöver den påkostade guldpläterade varianten lanserar EKWB även en mer plånboksvänlig modell. Här finns inget guld, men funktionaliteten är för det mesta densamma. En viktig skillnad är att det inte medföljer något delid-verktyg med vattenblocket, utan det kan istället köpas löst vid behov för 74 euro.

EK Direct Die 6.webp

För den som redan har ett Quantum Velocity2-vattenblock lanserar företaget slutligen ett uppgraderingspaket för direct die-montering på LGA 1700. Här medföljer endast den nödvändiga kylplattan och monteringsanordningen som krävs för att installera det hela.

De nya varianterna av EKWB EK-Quantum Velocity2 blir minst sagt påkostade. Dyrast blir den begränsade upplagan, som får ett pris på hela 349 euro. Den som klarar sig utan guld kommer undan med 199 euro, medan användare som endast behöver uppgradera behöver leta fram 109 euro. Säljstart för produkterna ska ske via EKWB:s webbutik i mitten av februari.