Uppdatering 2023-01-21:

Efter djupare grävande landar Krisfix i en ny möjlig teori, som sätter fuktskador som möjlig orsak till de döda grafikkorten.
Trasiga Radeon RX 6000-kort uppges bero på fuktskador

AMD hamnade nyligen i blåsväder efter att problem med kylaren på referensdesignen av det nysläppta flaggskeppet Radeon RX 7900 XTX uppdagades. Problemet har sedan dess bekräftats av företaget, som har börjat byta ut felande exemplar. De dåliga nyheterna fortsätter för AMD, då en WHQL-certifierad drivrutin nu uppges kunna ta död på grafikkort ur Radeon RX 6000-serien.

Rapporten kommer från Krisfix Germany, en reparationsbutik i Tyskland. Under de senaste veckorna har butiken fått in 61 exemplar av Radeon RX 6800- och RX 6900-typ, varav 48 har drabbats av samma katastrofala fel: En trasig grafikkrets samt kortslutningar till bland annat minne och minneskontroller. Butiken delar även några bilder på ett särskilt hemskt exempel på problemet.

AMD RX6000 2.jpg

Exempel på hur problemet kan se ut. Bildkälla: Krisfix

AMD RX6000 3.jpg

Enligt Krisfix har kunderna olika saker för sig när felet inträffar. Vissa spelar spel, andra tittar på Youtube eller arbetar. Det enda som butiken pekar ut som konsekvent mellan samtliga är drivrutinen som används. Det handlar om den WHQL-certifierade Adrenalin 22.11.2 som släpptes i början av december förra året. Krisfix spekulerar i att det kan handla om en uppdatering där grafikkorten drivs lite hårdare än tidigare, något som inte fungerar för samtliga exemplar.

I skrivande stund är inte särskilt mycket bekräftat om problematiken som Krisfix beskriver, och i videon efterfrågas fler upplevelser som kan styrka eller dementera teorin. Uppgifterna har ännu inte påtalats av någon annan källa och kommentar från AMD finns inte heller i nuläget. För den som har ett grafikkort ur Radeon RX 6000-serien i datorn kan det ändå vara en god idé att undvika drivrutinen Adrenalin 22.11.2 i väntan på mer information.