Med pandemins intåg blev videosamtal det nya normala för möten, något som fortfarande hänger kvar på många håll. Tjänsterna för onlinemöten har successivt uppgraderats med filter för bättre ljud och bild, men kvarstår gör problemet med ögonkontakt mellan de digitala mötesdeltagarna. Nu uppgraderar Nvidia programmet Broadcast med en lösning för alla med Geforce RTX-grafikkort i datorn.

Broadcast innehåller sedan tidigare funktioner som brusreducerat ljud, bakgrundsoskärpa och en funktion för att centrera användaren i kameran. Under CES visade Nvidia den nya funktionen för ögonkontakt, som från och med den färska version 1.4.0 finns tillgänglig i betastadie. Precis som övriga Broadcast-funktioner antyder handlar det om ett AI-drivet filter, som i det här fallet flyttar fokus för dina ögon från skärmen till webbkameran.

När SweClockers tar en snabbtitt på filtret är det tydligt att funktionen kan innebära ett ordentligt lyft för den som tillbringar mycket tid i möten. Funktionen är inte helt perfekt och ögonen kan ibland röra sig onaturligt snabbt. Helt i linje med vad Nvidia utlovat letar sig dock ögonens riktning bort från innehållet på skärmen och till kameran, men utan att förvandla Broadcast-användaren till någon som tokstirrar på mötesdeltagarna. De AI-modifierade korpgluggarna följer exempelvis blinkningar och om användaren tydligt tittar bort från skärmen.

Uppdaterade Nvidia Broadcast finns att hämta genom bolagets webbplats och kan användas av den som har Geforce RTX 2060 eller en mer kraftfull grafikkortsmodell med Tensor-kärnor under skalet.