Med kassettband och en Walkman öppnade Sony dörren till ett helt nytt sätt att lyssna på musik, men när fysisk media så sakteligen ersattes av MP3-filer tog Apples Ipod över strålkastarljuset. Förra året pensionerade Apple den anrika produktserien – ett tydligt avslut på att musikspelareran är till ända. För de allra flesta är det nu strömmad musik som gäller, men Sony är inte riktigt redo att släppa taget.

Bolaget introducerar nu ett nytt bidrag i Walkman-serien, nämligen NW-A306, som kommer med löften om god batteritid och en bättre musikupplevelse. NW-A306 är en relativt kompakt sak med vikt om 113 gram, en 3,6 tum stor 720p-pekskärm och yttermåtten 57 × 98 × 11,8 millimeter. Android 12 utgör operativsystemet, varför enheten i mångt och mycket påminner om en liten telefon – med den sällsynta 3,5-millimetersanslutningen och fysiska kontroller för allt i musikväg.

walkman.jpg
codecs.jpg
sony AI-uppskalning.jpg

NW-A306 laddas över USB Type-C och kan enligt Sony nå maximalt 36 timmar batteritid när MP3-filer spelas upp. Med mer avancerade ljudfiler sjunker batteritiden till en lägstanivå om 14 timmar, medan Bluetooth-användning också är en reducerande faktor. Vidare har musikspelaren Wifi-stöd, för att trådlöst föra över musiksamlingen eller strömma musik från valfri applikation. Det inbyggda minnet är endast 32 GB, men kan utökas med ett Micro SD-minneskort.

Musikspelarens yttre är av aluminium och kommer i svart alternativt blått utförande. Under huven finns hårdvara som Sony menar förhöjer musikupplevelsen. Det rör sig dels om den inbyggda digitala förstärkaren S-Master HX, dels om stöd för codecs som LDAC. Hi-Res Audio för trådlöst och trådat ljud specificeras också, vid sidan av DSD-ljudformatet och Qualcomms Aptx HD. Dessutom utlovas uppskalning med AI-teknik, som påstås återskapa "subtila akustiska nyanser" från komprimerade ljudfiler.

För den som är på jakt efter en dedikerad musikspelare ska NW-A306 dyka upp på europeiska butikshyllor inom snar framtid. Prislappen landar på 399 euro, vilket med dagens växelkurs översätts till runt 4 500 kronor.

Använder du en musikspelare som inte extraknäcker som telefon? Om så, berätta om fördelarna och nackdelarna i kommentarstråden!