Uppdatering 2023-01-18, 09:02:
Googles uppdatering till Stadia-kontrollen som aktiverar Bluetooth-funktionalitet är lanserad och finns tillgängligt via Chrome. Användare som vill aktivera Bluetooth-stöd i kontrollen behöver bara klicka in på webbsidan och följa instruktionerna.

stadia bluetooth.jpg

Den nya mjukvaran sätter kontrollen i Bluetooth-läge och efter aktivering är det inte längre möjligt att använda enheten över Wifi, vilket betyder att du bör känna dig färdig med Stadia innan du går igenom processen. Vidare är webbsidan endast tillgänglig fram till årets slut. Uppdateras inte kontrollen via plattformen innan dess är det efter det inte längre möjligt att använda kontrollen.

Viss funktionalitet i kontrollen försvinner när Bluetooth-läget aktiveras. Bland annat är det inte möjligt att använda kontrollens hörlursuttag och knappar för delning och funktionen för att aktivera Google Assistant stängs av.

Originalartikel 16 januari 2023:

Google Stadia släpptes skarpt i slutet av 2019 och visade världen hur en kompetent och stabil molnspelsplattform kan fungera. Stadia blev dock aldrig någon större succé och under hösten 2022 bestämde sig Google för att bjuda in speltjänsten till sökmotorjättens ständigt växande kyrkogård med dödsdatumet 19 januari 2023.

Google inleder återbetalning av Stadia-köp

Till Stadia finns en handkontroll, men huruvida den går att använda efter tjänstens nedläggning har hittills varit okänt. Hårdvarumässigt finns redan Bluetooth inbyggt, men utanför Stadia-plattformen fungerar det inte. Nu bekräftar Google att kontrollen får nytt liv och en uppdatering inom kort som låser upp Bluetooth till andra plattformar.

Redan innan nedläggningen blev ett faktum efterfrågade användare att Bluetooth-funktionaliteten låses upp för att kunna använda kontrollen trådlöst. För att använda kontrollen med andra enheter krävs det just nu att USB Type-C används, ett krav som försvinner i samband med uppdateringen.

Enligt Twitter-inlägget ska Google erbjuda mjukvara som låter användare hantera uppdatering av Stadia-kontrollen via dator. Hur omfattande stödet blir är för tillfället inte känt, men Google ska erbjuda mer information om uppdateringen närmare lansering. Specifikt när i veckan släppet blir återstår att se.

Vad kommer du använda din Stadia-kontroll till?