Utvecklingen av artificiell intelligens går i rask takt, en utveckling som inte är helt okontroversiell. Bland de senaste tillskotten med stort genomslag i populärkulturen är de olika AI-tjänsterna för bildskapande, vilka kan matas med kommandon och önskemål som sedan omvandlas till bilder.

Kvaliteten varierar, men något många tjänster har gemensamt är materialet AI-tjänsten utgår från – för att lära sig matas de helt enkelt med bilder från webben. Nu stämmer en trio konstnärer och illustratörer de tre bolagen Stability AI, Midjourney och Deviantart för sina respektive AI-tjänster, för vad de anser är upphovsrättsintrång.

Enligt stämningsansökan, som lämnats in i delstaten Kalifornien, används miljontals användares olika verk för att träna de tre AI-tjänsterna, utan något explicit godkännande. Verktygen kan sedan användas för att replikera en viss persons stil utan att denne varken får någon ersättning eller erkännande – något som när det görs "för hand" skulle ses som plagiat.

På andra sidan argumentet riktas kritik mot felaktiga tekniska beskrivningar, däribland att stämningen beskriver att det "lagras digitala kopior" av bilder och att de "kombinerar dem likt ett modernt collage". Några faktiska bilder lagras inte, utan bildinnehållet översätts till datapunkter som i sin tur används på ett vis som skapar ett helt nytt innehåll, även om bildresultatet kan se klipp-och-klistrat ut.

DALL·E 2023-01-16 18.15.53 - A mountain with a sign that spells sweclockers .png

"Ett berg med en SweClockers-skylt"

Medan vissa kreatörer välkomnar tilltaget och ansluter sig till skaran som menar att AI-tjänsterna bör regleras och ställas till svars är andra inte lika positiva. Bland motargumenten finns de som ser det som ett verktyg som vilket som helst, medan andra tagit sig an den betydligt mer subjektiva frågan om vad som är konst eller inte.

En nästan lika svår, om än mindre subjektiv fråga, är huruvida det faktiskt bryter mot upphovsrättslagen. Några lagar som reglerar specifikt AI-skapade verk finns inte, men stämningen mot Stability AI, Midjourney och Deviantart är inte den första. Liknande processer pågår mot jättar som Microsoft, Open AI och Github, där programmeringsinriktade AI-tjänsten Copilot hamnat i blåsväder. Huruvida det får någon effekt återstår att se.