När AMD hösten 2022 lanserade Ryzen 7000 fick processorerna lovord med hög prestanda till skälig priser, men det senare drogs ned när hela plattformskostnaden kom in i ekvationen. Den första vågen moderkort med styrkretsen X670 kostade flera tusentals kronor, samtidigt som priserna för DDR5 fortfarande var betydligt högre än DDR4.

Tillsammans med styrkretsen B650 utlovades moderkort från 125 USD och uppåt, men sådana lyste med sin frånvaro när lanseringen väl ägde rum. I samband med CES 2023 presenterade AMD en ny trio av processorer på 65 W TDP, samtliga med lägre priser än sina syskon med X-suffix. Bolaget meddelade samtidigt moderkort i instegssegmentet var i antågande till februari.

AMD-A620.PNG

Hur de nya moderkorten skulle möjliggöras framgick inte, något som av allt att döma röjs när en hittills inte känd uppställning Gigabyte-moderkort listas i Eurasian Economic Commissions (EEC) databas. Det handlar om totalt fem modeller – A620 D3H, A620M DS3H, A620M S2H, A620M H och A620M K, vilka för första gången röjer styrkretsen A620.

Vad som är nytt med A620 eller rättare sagt vad som fått stryka på foten jämfört med B650 och X670 är inte känt, men det är ingen högoddsare att PCI Express-kanaler, USB-portar och dylikt är färre till antalet. Det är även troligt att styrkretsen får begränsat eller helt inaktiverat stöd för överklockning, något som för med sig att partnertillverkare kan dra ned på kostnaderna för VRM-sektionen och på den vägen pressa priserna ytterligare.

Nya moderkort är ett steg på vägen att få ned den totala plattformskostnaden, men priserna på DDR5 kvarstår och det är något AMD inte kan påverka. I dagsläget kostar ett 32 GB-kit DDR4-minnen dryga 1 000 kronor, att jämföra mot knappt 2 000 kronor för DDR5. Priserna mellan standarderna närmar sig dock varann för var dag som går och tros mötas under sommaren.

Källa: Videocardz