Under 2022 lanserade Dell bärbara datorer i företagsinriktade Precision 7000-serie som använde en egenutvecklad formfaktor för DDR5-primärminne. Den nya minnesmodulen kallad Compression Attached Memory Module (CAMM) är framförallt tunnare och Dell var öppen med att de gärna såg att hela industrin anammade formfaktorn som standard.

Nu rapporterar PCWorld att Dells förslag om att göra CAMM till standard blir verklighet, vilket på sikt innebär slutet för SO-DIMM. Den senare formfaktorn har använts i ett kvarts sekel sedan SDR-tiden och även varit aktuell för DDR, DDR2, DDR3, DDR4 och DDR5. I samtal med Tom Schnell, ingenjör på Dell och skaparen av CAMM, framgår att standardiseringsorganet JEDEC:s enhälligt röstat för att CAMM ska bli standard för framtidens bärbara datorer och kompakta system.

Hos JEDEC kallas formfaktorn för CAMM Common Spec, ett arbetsnamn som sannolikt byts ut när den väl är redo för marknaden, och blir inte helt identisk med Dells ursprungliga lösning som används som grundplåt. Konceptet bakom CAMM är ett kretskort som är betydligt tunnare och totalt ska ta mindre plats än två traditionella SO-DIMM-moduler. Fördelen med CAMM har dock inte enbart med den fysiska aspekten att göra.

I takt med att minneshastigheterna går upp ökar kraven på signalintegritet, vilket är varför bärbara datorer som använder LPDDR5(X) har fastlött minne. Enligt Schnell väntas SO-DIMM slå i en vägg efter lanseringen av DDR5 i en effektiv klockfrekvens om 6 400 MHz, vilket i praktiken innebär att vägen framåt är att antingen göra fastlött primärminne obligatoriskt eller att introducera en ny formfaktor med bättre kontakt.

Dell-CAMM-1.jpg

Med CAMM är själva kontaktytan för anslutning till moderkortet betydligt större, vilket i sig kommer möjliggöra för högre hastigheter och bandbredd. Nackdelen är att formfaktorn går ifrån att kunna monteras utan verktyg likt SO-DIMM. I nuvarande form monteras CAMM med inget mindre än sex skruvar.

En färdig specifikation för CAMM Common Spec väntas spikas under 2023 års andra hälft, men infasningen väntas dock ta lång tid och en fullständig övergång till CAMM från SO-DIMM väntas först till introduktionen av DDR6, som ligger många år bort i tiden.