Asrock gör inte bara moderkort pyntade med supersnabba igelkottar, i tillverkarens gryta kokar även andra lite mer oortodoxa lösningar. En av dem har letat sig ut till Youtube-kanalen Level1techs, som fått ett smakprov på det lite annorlunda expansionskortet Asrock X670 Xpansion Kit.

Som namnet avslöjar är det menat att kombineras med AMD:s moderkort, mer specifikt för att lyfta ett B650-moderkort till motsvarande X670 genom att helt enkelt klämma in en styrkrets till. Det är möjligt eftersom den sistnämnda är en tudelad historia med två styrkretsar, varför tillägg av ytterligare en ger ungefär samma specifikationer.

assrock1.jpg

Bildkälla: Level1techs

assrock2.jpg

Bildkälla: Level1techs

Tillsammans med extra styrkrets erbjuder instickskortet två M.2-platser med stöd för PCI Express 4.0, tre extra USB Type-A-portar, ett stycke USB Type-C (10 Gbps), två SATA-anslutningar och sist men inte minst 10 Gbps Ethernet. Anslutningen sker dock med en proprietär kabel och kontakt, vilket begränsar kompatibiliteten.

För närvarande finns dock varken expansionskortet eller något kompatibelt moderkort att köpa. Därtill ser det ut att kräva en särskild specialanpassad BIOS-version. Om och när Asrocks uppgraderingskort letar sig ut får därmed framtiden utvisa.

Är möjlighet att uppgradera ditt moderkort något du tycker saknas?