Länge har tredjepartsapplikationer gett användare möjlighet att hålla koll på Twitter-flödet utan att behöva använda officiella applikationer och program. I början av januari överraskades användare av att tredjepartsmjukvaran inte fungerade som tänkt då Twitter-flöde inte längre kunde visas i applikationerna. Twitter lyfter nu på locket och bekräftar att detta beror på hårdare regler kring användande av tjänstens API:er, vilket kan leda till att vissa applikationer slutar fungera.

Regeländringen som skett handlar primärt om att det inte är tillåtet för utvecklare att använda sig av Twitters API för att återskapa en produkt som liknar Twitters egna produkter, vilket sätter käppar i hjulet för samtliga applikationer som fungerar som Twitters egen.

Twitter har sedan tjänstens start varit öppna för att låta tredjepartsutvecklare skapa egna applikationer som kan visa Twitter-flöden på olika sätt. Exempel som Twitterific släpptes redan innan Twitter själva hade en officiell applikation till IOS och användarbasen har fortsatt växt till följd av bland annat avsaknaden av annonser. I ett blogginlägg skriver Sean Heber, skaparen av Twitterific, att Twitter brukade uppmuntra andra utvecklare, men att företaget inte längre går att lita på. Utvecklare av andra applikationer kallar Twitters senaste utspel för "förolämpande".

Varför Twitter väljer att gå denna väg är för tillfället oklart, men det spekuleras att det kan vara en del av ändringarna som skett sedan Elon Musk blev VD för att öka företagets lönsamhet. Genom att utesluta tredjepartsapplikationer kan Twitter få mer kontroll över annonsintäkter av olika slag. Huruvida de fortsätter blockera tredjepartsapplikationer från att dra nytta av Twitters funktionalitet återstår att se. Till ändringar i Twitters regler sker är det endast möjligt att använda tjänsten via officiell applikation eller webbläsare.