Intel har i många år endast låst upp vissa av sina processorer för överklockning, och stämplat just dessa med det välkända K-suffixet. För övriga varianter ska överklockning inte vara ett alternativ, men i praktiken har användare letat sig runt dessa restriktioner ett flertal gånger. Det inträffade senast med Core 12000-serien "Alder Lake", där tidig mikrokod från produktutvecklingen fortsatt användes på vissa moderkort för att tillåta överklockning.

Intel lanserar Core 13000 "Raptor Lake" i lägre prisklasser

I början av månaden lanserade Intel de låsta varianterna ur Core 13000-serien "Raptor Lake", uppföljaren till "Alder Lake". Entusiaster som ser fram emot överklockning av dessa modeller lär dock bli besvikna, enligt uppgifter från Tom's Hardware. Med Core i7-13700 i sockeln syns inte den överklockningsfunktion som fortfarande är tillgänglig för föregångaren Core i7-12700.

Raptor Non-K ADL.jpg

Med Core i7-12700 i moderkortet syns överklockningsfunktionen. Bildkälla: Tom's Hardware

Raptor Non-K RPL.jpg

När den byts ut mot Core i7-13700 försvinner funktionen.

Anledningen uppges vara att Intel inte upprepat sitt misstag från Core 12000-serien, och moderkortstillverkarna har därmed inte tillgång till någon mikrokod som möjliggör överklockning av modellerna utan K-suffix. I nuläget blir modellerna därmed utan överklockning, och det finns inga tecken på att situationen förändras inom någon överskådlig framtid.

Den som vill överklocka sin nya processor får därmed återgå till att kika på K-modellerna ur Core 13000-serien, eller hålla sig till föregångaren. Ett tredje alternativ är att vända sig till det röda laget, eftersom AMD tillåter överklockning även med bolagets mindre påkostade processorer utan X-suffix, som nyligen har lanserats i den senaste generationen.

Hur stor vikt lägger du vid att ha möjligheten att överklocka din processor? Diskutera i tråden!