Under förra veckan rapporterade den tyska reparationsbutiken Krisfix att de nyligen hade fått in 61 Radeon-grafikkort, varav 48 hade drabbats av trasiga grafikkretsar och kortslutning. Drivrutinen var gemensam nämnare mellan grafikkorten, och pekades då ut som möjlig orsak av butiken. Nu återvänder Krisfix med en ny teori.

Genom en kombination av testande och kontakt med de påverkande kunderna har reparationsbutiken Krisfix landat i en annan teori. Det uppges kunna handla om fuktskador som ska bero på olämplig lagring från en enskild säljare under en längre period. Krisfix menar att det eventuellt rör sig om en miner som slutade med kryptobrytning när det inte längre var lönsamt.

För att undersöka problemet samlade butiken åtta exemplar av Radeon RX 6800 XT och RX 6900 XT, varav fyra var helt nya exemplar med referensdesign och de resterande var begagnade partnerkort. Samtliga exemplar hade sina ursprungliga BIOS-versioner installerade. Grafikkorten testades sedan under några dagar i stresstestet Furmark med olika grafikdrivrutiner. Samtidigt mättes spänningen på två spänningsregulatorer som används för bland annat minne och grafikkrets för att upptäcka förändringar.

Sju av de åtta grafikkorten fungerade korrekt oavsett drivrutin och inga förändringar kunde hittas. Ett av de nya korten med referensdesign var ett måndagsexemplar som konsekvent kraschade oavsett testscenario, och beteendet fortsatte även när kortet testades i en annan dator.

Med de testresultaten kontaktade Krisfix kunderna med frågor om när och var de 48 grafikkorten var köpta. Butiken frågade dessutom varför de vände sig till en reparationsbutik med produkter som fortfarande bör vara under garantitiden. Drygt hälften svarade, varav endast två hade tillgång till köpbevis. Många av grafikkorten visade sig ha köpts runt början av december förra året, och problemet uppstod redan några dagar efter att de installerats.

Att många av grafikkorten hade köpts under samma tidsperiod gjorde Krisfix misstänksam, som även noterade att grafikkorten var väldigt rena och dammfria för att vara begagnade samtidigt som skadorna påminde om fuktskador. Om teorin stämmer kan uppbyggd fukt från långtidslagring i en kombination med hög luftfuktighet och låg temperatur vara orsak till de katastrofala skadorna, som sedan skedde när intet ont anande användare installerade grafikkorten utan en tillräcklig avfuktning.

Likt den tidigare rapporten från Krisfix handlar det om obekräftade uppgifter och teorier som inte har bekräftats eller styrkts av någon annan källa. Det är därmed rimligt att ta uppgifterna med en nypa salt i väntan på eventuella uppdateringar eller möjlig kommentar från AMD, något som i skrivande stund ännu saknas. Huruvida sagan tar slut här återstår att se.