Debatten kring kylpasta har klingat av sedan några år tillbaka, när trådar och kommentarsfält gick varma i jakt på de lägre temperaturer. Vilken sort som var bäst, applicerades enklast och hade längst hållbarhet var några av många viktiga parametrar, givetvis tillsammans med pris.

Bland senare trender är flytande metall åter på tapeten, men när en forummedlem hos tyska Computerbase presenterar ett omfattande test är saker som de flesta har i kylskåpet som får komplettera. Det testet ämnar få ned temperaturerna på är ett enklare grafikkort från AMD, mer specifikt tio år gamla Radeon R7 240.

Potatistest.jpg

Föga förvånande nås de bästa resultaten med kylpasta ämnat för ändamålet, där Arctic MX4 och Corsair TM30 med temperaturer på 49 respektive 54 °C tar ledningen. Mindre bra går det för ostskivor, potatisbitar och "Penaten Creme", vilket efter snabb sökning visar sig vara hudsalva eller babysalva, och alla tre innebär temperaturer uppåt 105 °C.

Förvånansvärt bra går det istället för två andra vanliga hushållsartiklar. Det ena är ketchup, som utöver det traditionella partnerskapet med korv också lyckas hålla grafikkretsens temperatur i schack på 71 °C. Vilken ketchupsort det rör sig om framgår däremot inte. Det andra är zahnpaste, det vill säga tandkräm, som hänger med hyfsat i svängarna med ett resultat på 90 °C.

Trots resultatet rekommenderar SweClockers att spara både ketchup och tandkräm till aktiviteter som sker i munhålan. Det numera åldrade grafikkortet med ett TDP-värde på 30 watt är ingen svårkyld best och kyls vanligen passivt, men eventuella pålägg med modernare kraftfullare grafikkort resulterar sannolikt inte i någon särskilt kall eller välsmakande macka.

Vad skulle du byta kylpasta mot om du bara fick välja något ur ditt kylskåp?