Uppdatering 2023-01-23 16:48
Efter att ha legat nere i samband med en omfattande driftstörning har Telias tjänster börjat vakna till liv. Webbsidan har vaknat till liv och enligt rapport ska interna tjänster hos operatören blivit tillgängliga. Telias tjänster väntas vara igång igen inom kort.

Telia har ännu inte berättat vad driftstörningarna beror på, men enligt SweClockers källor handlar det om någon slags intern incident, inte en extern attack. Incidenten utreds för tillfället av Telias tekniker.

Vi har funnit orsaken till dagens störningar. Vår hemsida är tillbaka och vi ser nu också att de allra flesta tjänster som har påverkats börjar fungera igen. Det kan dock ta en liten stund innan allt är igång som vanligt. Vi ber om ursäkt för de besvär som detta har orsakat alla våra kunder och kommer göra allt för att säkerställa att detta inte händer igen. – Telias kundtjänst

Originalartikel följer nedan:

Sedan en dryg timme tillbaka är teleoperatören Telia drabbade av en större driftstörning, vilken påverkar bredband, telefoni och TV-tjänster i hela landet. I skrivande stund går det inte heller att nå Telias webbsida, men via Facebook framgår att det rör sig om ett internt problem. Exakt vad för slags problem framgår inte, mer än att tekniker arbetar med felsökning för att lösa det.

Just nu har vi har störningar i våra interna system som påverkar vår hemsida och vår möjlighet att hjälpa våra kunder med beställningar och supportärenden. Det kan även innebära störningar på tjänsten Telia Play. Våra tekniker jobbar för att lösa detta så snabbt som möjligt – Telias kundtjänst

Enligt en källa till SweClockers med insyn i ärendet är flera tjänster påverkade, däribland Telia Play, Telia Digital-TV, växelsystem, interna stödsystem och telefonsystem tillhörande Telias kunder. Det senare bekräftas även av Polisen, som meddelar via sin webbsida att störningarna påverkar möjlighet att nå fram på 114 14. Även Transportstyrelsen och Arbetsförmedlingen är drabbade och i region Skåne rapporteras vårdcentraler ha problem med telefonsystem och centralväxel.