Att lagringsenheter av olika slag har en begränsad livslängd är ingen nyhet. För SSD-enheter är det inget som mäts i tid, utan måttstocken är istället hur mycket data som kan skrivas. Detta eftersom SSD-enheter använder minneskretsar av typen NAND, där varje individuell minnescell bara klarar ett visst antal skrivningar innan de slits ut, med påverkad prestanda eller förlorad funktion som resultat.

Hälsostatusen kan mätas med programvara för syftet och anges ofta i procent, där en ny enhet ur kartong bör ligga på 100 procent. Det värdet minskar sedan i takt med att data skrivs, en process som för den generella användaren kan ta flera år. Så är inte fallet för flera användare med Samsung 990 Pro, som rapporterar att enheternas hälsostatus till synes utan förklaring försämras i rasande takt.

disk2.webp

Bildkälla: @Satariel

Problemet uppmärksammades först i slutet av december, så även här i SweClockers forum. Bland annat visar en medlem att ett stycke Samsung 990 Pro på 2 TB tappa gå ned från 95 procent till 93 procent på bara två dagar. Enheten är specificerad att klara 1 200 TBW, en förkortning som står för Terabytes Written. Innan någon data hunnit skrivas ligger hälsostatus på 100 procent, vilket innebär att en status på 93 procent bör motsvara cirka 84 TBW.

Trots det visar både Samsungs programvara och Crystal Disk Info endast 6,6 TBW. Även inräknat viss marginal är det så pass lite att det inte bör handla om mer än någon enstaka procents slitage. Liknande siffror och problem rapporteras därtill på flera andra forum, inklusive Reddit och Overclock.net, där enstaka extremfall med tapp ned till under 70 procent.

För närvarande är det inte klarlagt exakt vad felet beror på. En möjlighet är att det handlar om ett mjukvarufel som resulterar i felaktig avläsning. Det som talar mot det är att flera mjukvaror rapporterar samma resultat, även om det inte går att utesluta helt. Ett annat alternativ är att det är hårdvaran som felar, men i ett fall där enheten skickades till Samsung uppges den kommit tillbaka med svaret att det inte gick att hitta något fel.

samsungdisk1.png

Bildkälla: @Satariel

När undertecknad kollar läget med @Satariel, som är en av de som upptäckt underliga siffror, ligger enhetens hälsostatus sedan december stabilt på 92 procent. SweClockers har även sökt Samsung för kommentar, men i skrivande stund har återkoppling inte hunnit anlända.

Uppdatering 2023-01-27 klockan 16:28:

Samsung Electronics stands behind the quality of our industry-leading SSDs, including the latest 990 PRO. We are aware of limited reports concerning this matter and are currently investigating these experiences as user configurations vary. – Samsung

Efter viss väntan återkom slutligen Samsung med kommentar från bolagets huvudkontor, som menar att Samsung ställer sig bakom sina SSD-enheters goda kvalitet, inklusive senaste 990 Pro-modellen. Enligt Samsung har de mottagit ett fåtal rapporter angående problemet, som är under utredning.