När Apple avtäckte sin andra generation systemkretsar med M2 och introducerade en ny generation Macbook Pro i 13-tumsformat var det en detalj på lagringsfronten som stack ut något. När de nya datorerna letade sig ut och sattes på prov visade sig den M2-bestyckade basmodellen ha en långsammare SSD än sin M1-utrustade föregångare.

Apple uppgraderar Macbook Pro och skalar M2 till Max

Då visade prestandatester för basmodellen med 256 GB lagringsutrymme på cirka 30 respektive 50 procent lägre skriv- och läshastigheter. En liknande trend ser nu ut att hålla i sig för de nyligen avtäckta Macbook Pro i 14- och 16-tumsformat, där det den här gången är basmodellen med 512 GB SSD som inte håller samma mått som föregångaren.

Modell

Läshastighet

Skrivhastighet

Macbook Pro (M1 Pro/512 GB)

3 950 MB/s

4 900 MB/s

Macbook Pro (M2 Pro/512 GB)

2 973 MB/s

3 154 MB/s

Detta framgår när Apple-fokuserade 9to5mac prestandatestar en 14-tumsmodell utrustad med M2 Pro. Resultat från sviten Blackmagic ger en läshastighet om 2 973 MB/s och en skrivhastighet om 3 154 MB/s – det vill säga ungefär 25 respektive 35 procent lägre än föregångaren.

De lägre hastigheterna får samma förklaring som senast, i form av minskat antal minneskretsar. För Macbook Pro med M1 Pro var den totala kapaciteten om 512 GB lagring uppdelad på fyra NAND-kretsar på 128 GB styck. På insidan av M2 Pro-modellen syns ett på 256 GB, med ännu ett med samma kapacitet gömt bakom. Flera kretsar som körs parallellt tillåter högre hastigheter och klivet ned till två kan förklara de lägre hastigheterna.

Värt att notera är att skillnaden för de flesta användare ser större ut på pappret än vad den är i praktiken. Medan 9to5mac först beskriver skillnaden som "märkbar" avslutas det med ett tillägg om att det bara är i väldigt specifika fall det spelar någon faktisk roll. Istället riktas en känga mot att det främst är en besvikelse att se en försämring från generation till generation istället för en förbättring.