Sedan uttrycket "smarta hemmet" tågade in genom dörren har allt fler hushållsattiraljer blivit just smarta. Det är ofta synonymt med att ansluta prylarna mot internet för att göra dem möjliga att fjärrstyra genom applikationer i telefoner, röstassistenter eller schemalägga och koppla ihop med andra prylar i hemmet.

Det har på senare år även letat sig in i vitvaror och det finns allt från kylskåp som håller koll på inköpslistor till ugnar som varnar för om maten börjar bli för krispig. Avancerade funktioner till trots är det få som i längden faktiskt håller sina prylar anslutna. Det menar LG, som till The Wall Street Journal förklarar att knappt hälften av produkterna de säljer förblir anslutna i längden.

De smarta funktionerna agerar dels dragplåster för att locka till köp, men kan också ge tillverkare tillgång till data över hur produkterna används över tid. Därtill öppnar det för att att lägga till prenumerationer och löpande kostnader för produkter som annars ofta är engångsköp. Det konceptet fungerar däremot bara om de faktiskt kopplas upp, och sedan förblir anslutna.

samsung-larm-notifiering.png

Att smarta vitvaror förblir offline menar LG beror på flera anledningar. Exempel inkluderar att de kan stå i utrymmen långt från hemmets router, med svag eller ingen täckning som resultat. Minst lika vanligt är att helt enkelt inte vilja koppla upp dem, eller för den delen orka.

Medan relativt många kopplar upp sina prylar vid installationstillfället är det många som sedan inte bryr sig om att återansluta apparaten om anslutningen bryts av någon anledning. Andra undviker det av integritets- eller säkerhetsskäl. Trots det menar LG att smarta prylar är här för att stanna, även om det krävs förbättringar på både hård- och mjukvarusidan för att få det att fungera.