På senare år har grafikkort i övre klass blivit törstigare och törstigare, och i takt med utvecklingen har modellernas kylare växt till sig allt mer. Det hela har nått sin topp med Nvidias senaste flaggskepp Geforce RTX 4090, där ett TDP-värde på 450 watt medför kylare som har gett upphov till uttrycket "graphics brick", eftersom vissa modeller snarare efterliknar tegelstenar än grafikkort.

En av de lösningar som finns att tillgå för att få ett mindre grafikkort är att vända sig till vattenkylning. Just den vägen väljer Youtube-profilen Optimum Tech i en video, där Nvidias värsting förvandlas till ett kompakt kraftpaket med hjälp av välkända Alphacool. Vattenblocket som används mäter endast 210 mm på längden utan anslutningar, samtidigt som det tar upp en enstaka expansionsplats.

RTX 4090 Mini 6.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 2.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 1.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 4.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 5.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 8.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 9.png

Bildkälla: Optimum Tech

RTX 4090 Mini 10.png

Bildkälla: Optimum Tech

Mer exakt handlar det om Alphacool ES Geforce RTX 4090 Reference Design, som är ur bolagets enterprise-serie riktad mot företag. Kompatibilitetslistan inkluderar fyra modeller från partnertillverkaren Inno 3D, och i sin video väljer Optimum Tech att krympa den listade Ichill X3-modellen från just Inno 3D.

RTX 4090 Mini 7.png

Bildkälla: Optimum Tech

För att se till att grafikkortet fortfarande kyls ordentligt kopplar Optimum Tech ihop minstingen med en 280 mm-radiator och ställer in fläkthastigheten på 1 600 RPM. Det landar i en GPU-temperatur runt 56 °C samtidigt som grafikkortet sörplar i sig cirka 420 watt. Youtube-profilen påminner om att temperaturer kan variera rejält vid vattenkylning beroende på bland annat hur stora radiatorer som används.

Optimum Techs video demonstrerar att vattenkylning är en fullgod lösning för den som är ute efter att krympa ett Geforce RTX 4090. I vanlig ordning följer dock ett flertal nackdelar, där pris och komplexitet kanske är de två viktigaste. En annan möjlig väg att tillgå är att kika efter en modell med sluten vattenkylare, som MSI:s Suprim Liquid eller Aorus Xtreme Waterforce från Gigabyte.

Får du plats med ett fullstort Geforce RTX 4090 i ditt chassi? Dela dina erfarenheter i tråden!