De senaste åren har Apple gått från klarhet till klarhet och visat på fördelarna med att stå bakom både hårdvara och mjukvara. Med de ARM-baserade systemkretsarna för Mac-enheter, surfplattor och telefoner vankas i många fall klassledande prestanda – i energieffektivitet och absoluta prestandasiffror. Ett avsnitt företaget idel haft problem med är dock egna lösningar för trådlös kommunikation, vilket ser ut att stämma även framöver.

Under hösten 2021 kommunicerades att Apple var redo att byta Qualcomms 5G-modemkretsar mot egna, men i höstas rapporterades att detta komplexa utvecklingsprojekt ser ut att gå i hamn först till 2025 års Iphone. Nu menar den träffsäkra analytikern Ming-Chi Kuo att detta följs av en Wifi 6E-plan i kras. Apple beskrivs pausa utvecklingen av Wifi 6E-kretsar för att istället vända sig till alternativ från Broadcom, som ska ta plats i höstens Iphone 15-modeller.

Introduktion till Wifi 6E – trådlöst med nytt frekvensband

Apple ska nyttja resurserna från projektet förpassat till malpåse för att snabba på framställningen av nästa generations systemkretsar tillverkade på 3-nanometersteknik. Tillverkningstekniken blir aktuell för kretsar som släpps från och med i år, där Iphone 15-familjen får en kandidat som sannolikt kallas A16 Bionic. Säkert är att Apple i vanlig ordning planerar att slå på stora trumman för att den är bättre än förra årets variant.

Wifi 6E-kretsen från Broadcom kombinerar både Bluetooth och Wifi i samma krets, medan telefonjättens alternativ enbart gäller det senare. När och om Apples Wifi 6E-projekt väl bär frukt är det således inte den smidigaste processen att direkt implementera egen lösning i exempelvis Iphone 15. Sannolikt är Apple därför beroende av Broadcoms kombinerade Wifi-krets i åtminstone en telefongeneration.