I dagarna lanserade Square Enix actionrollspelet Forspoken, vars mottagande varit minst sagt blandat. På tekniksidan blev spelet först ut med stöd för Directstorage, som i korta drag effektiviserar strömning av data till och från NVM Express-anslutna SSD-enheter. Tekniken som är en del av DirectX 12 har som brukligt sällskap av flera andra valbara funktioner i gränssnittet.

Nu framgår att spelet har tagit DirectX 12-steget längre än andra, vilket påverkar vilka grafikkort som klarar av att köra spelet. AMD drar det kortare strået med grafikarkitekturen "Polaris", som är fjärde generationens Graphics Core Next (GCN) och del i Radeon RX 400-serien från sommaren 2016, och sedermera i Radeon RX 500 från våren året därpå. Samtidigt kan spelet fortfarande köras av Nvidias äldre arkitektur "Maxwell" i Geforce GTX 900-serien från hösten 2014.

Forspoken_December_Screen007 (1)-ltz3l6x5r.jpg

Forspoken springer ifrån grafikkort som stannar vid DirectX 12_0

Gränssnittet DirectX 12 Ultimate innehåller många funktioner, men alla är inte obligatoriska att integrera i en grafikarkitektur eller användas av spelutvecklare. Med andra ord har ett grafikkort med stöd för DirectX 12 inte självklart stöd för alla funktioner i DirectX 12. Detaljerna finns istället i det finstilta med versionsnummer som DirectX 12_0, DirectX 12_1 och DirectX 12_2.

Problemet hos AMD:s arkitektur Polaris tycks ligga i att det endast har funktionsstöd för DirectX 12_0, medan Nvidias knappt två år äldre Maxwell klarar DirectX 12_1 – varav det senare verkar vara ett krav för att köra Forspoken. För att kunna starta spelet krävs på AMD-sidan ett grafikkort med som äldst arkitekturen "Vega", femte generationens GCN, som sett till dedikerade lösningar användes med Radeon VII, RX Vega 64 och RX Vega 56.

Samtidigt som AMD:s arkitektur Polaris saknar stöd för Forspoken går det att argumentera för att de åldrande mellanklasskorten ändå inte hade levererat prestanda för en fullgod upplevelse. Att en grafikarkitektur med så relativt sett kort tid på nacken inte längre kan köra nya spel hör dock till ovanligheten, men efter att Forspoken tagit klivet är det sannolikt inte långt bort innan fler spel går över till att kräva stöd för DirectX 12_1.

Sitter du fortfarande på ett AMD Radeon 400-serien, Nvidia GTX 700-serien eller äldre?