För drygt ett år sedan avtäckte AMD Ryzen 7 5800X3D, vars ess i rockärmen i jakt på spelprestanda är en rejäl extraportion L3-cacheminne. Det följdes för några veckor sedan upp med ännu en generation processorer med 3D V-Cache, det vill säga staplade minneskretsar. Nu framgår att AMD till synes lämnat utrymme för att bygga på höjden i Radeon RX 7000-serien.

AMD avtäcker Ryzen 7000X3D-trio – 144 MB 3D V-Cache och 16 kärnor

Upptäckten tillskrivs kretsexperten Tom Wassick, som lagt ett exemplar av AMD:s senaste RX 7900 XT på operationsbordet. På processorsidan används en separat krets som endast består av cacheminne av typen SRAM, som monteras ovanpå beräkningsdelen. På Twitter berättar Wassick att det med hjälp av värmekamera går att skåda samma typ av anslutningar som återfinns på Zen 3- och Zen 4-baserade processorer på det nya grafikkortet.

På processorsidan ger 3D-V-Cache föga förvånande prestandaökningar i applikationer som drar nytta av den ökade mängden cache. Det inkluderar ett antal spel, där första generationens Ryzen 7 5800X3D fortfarande är med i matchen mot de nya flaggskeppen från både AMD och Intels håll. Vad det skulle tillföra på grafikkortssidan är inte riktigt lika uppenbart.

Likt vad AMD redan benämner som Infinity Cache skulle utökad mängd kunna erbjuda ytterligare ett prestandakliv, genom att minska behovet av att använda det långsammare grafikminnet. I teorin skulle det även kunna kompensera ytterligare för eventuell latens som medföljer den chiplet-design AMD introducerat med RDNA 3, där större och snabbare L3-cache redan är del av lösningen.

För närvarandet finns dock inga konkreta planer uttalade från AMD:s sida. Det går inte att utesluta att anslutningarna inte är mer än kvarlevor av en plan som visade sig omöjlig att genomföra i praktiken. Med det sagt kan det också ge AMD möjlighet att utöka prestanda i framtiden och lansera nya, cache-berikade modeller i ett senare skede.