Standarden PCI Express 5.0 är spikad och klar sedan länge, men har hittills dröjt vad gäller faktiska användningsområden. Intel integrerade stöd för PCI Express 5.0-baserade SSD-enheter via M.2-gränssnittet i samband med lanseringen av Core 12000-familjen och fick sedan sällskap av AMD under hösten 2022, när det röda laget lanserade Ryzen 7000-familjen och Zen 4.

Nu letar sig den första SSD-enheten med stöd för PCI Express 5.0 ut i Japan, från tillverkaren CFD Gaming. Enheten är baserad på Phisons kontrollerkrets PS5026-E26, vilken även utgör grunden för enheter från bland annat Gigabyte och MSI. Det bjuds på läs- och skrivhastigheter om 10 GB/s respektive 9,5 GB/s och enheten är bestyckad med både kylfläns modell större och liten fläkt.

asdadad.jpg

Eftersom CFD Gaming inte riktar sig till marknader utanför Japan är det endast japanska priser som finns tillgängliga. Modellen med kapacitet om 2 TB landar på strax under 50 000 JPY, inklusive lokal moms om 10 procent. Omvandlat och med svensk moms inräknat handlar det alltså om cirka 4 500 kronor.

Jämförelsevis ligger motsvarande SSD-enheter med PCI Express 4.0 strax norr om 2 000 kronor, även om vissa modeller sträcker sig över 3 000-kronorsstrecket. Trots att CFD Gamings variant inte väntas leta sig upp till Norden ger det en första fingervisning om var priserna för PCI Express 5.0-baserade SSD-enheter kan tänkas landa när de väl anländer. Exakt när återstår att se, men det ser ut att dröja till årets tredje kvartal.