När Apple släpper sin årliga uppdatering av Iphone presenteras ofta några nya funktioner. Den senaste Iphone 14-serien var inget undantag, som introducerade "Detektering av olycka". Om användaren råkar ut för exempelvis en allvarlig bilolycka och inte når sin telefon ringer funktionen automatiskt upp räddningstjänst efter 20 sekunder.

Det är en funktion som visat sig inte vara helt felfri i praktiken. Brandkåren i den japanska skidorten Kita-Alps Nagano (via Japan News) berättar nämligen att 134 av 919 nödsamtal mellan den 16 december och 23 januari var falsklarm från närliggande skidbackar, när skidorna gått i kors för någon med en Iphone 14 i fickan.

Japan 2.png

När Iphone 14 identifierar att en olycka inträffat varnas användaren med både alarm och varningsmeddelande på skärmen. Det visar sig inte alltid räcka, antingen för att vinterkläder, mössor och hjälmar är svåra att höra genom, eller för att användare helt enkelt är upptagna med att tumla runt i snön. Efter 20 sekunder ringer telefonen därmed helt i onödan till räddningstjänsten, eftersom funktionen inte har avbrutits av användaren.

Att automatiskt ringa till räddningstjänsten om någon allvarligt skadats i en bilolycka är utan tvekan en god idé, om det fungerar korrekt. När det utlöses i onödan riskerar det istället slösa på räddningstjänstens resurser, något Apple tidigare kritiserats för när sovande Apple Watch-användare orsakade felringningar till larmcentraler i USA. Hur väl Apple lyckas slipa på funktionen i framtiden återstår att se.