Under år 2021 återvände Samsung efter flera års frånvaro till den svenska marknaden för bärbara datorer, för en ny satsning med Galaxy Book Pro-serien. Det följdes sedan av Book 2 Pro, där lång batteritid sällskapades av Intel Arc-grafik. Nu klättrar Samsung upp några pinnar på prestandastegen och presenterar tredje generationens Galaxy Book.

Precis som sina föregångare är tredje generationen uppdelad i olika storlekar och modeller, med siffran tre som gemensam nämnare. Högst upp i rangordningen återfinns helt nya Book 3 Ultra, där det endast är skärmstorlek om 16 tum som gäller. Därefter följer Book 3 Pro och Book 3, som är renodlade uppföljare till andra generationens modeller.

Där blir specifikationerna något spretiga, eftersom de två även finns som "360"-märkta modeller, vilket innebär gångjärn som gör skärmen vridbar, vilket rimmar väl med tillskottet av pekskärmsfunktion och kompatibilitet med S-pen. För Book 3 Pro 360 är det likt Ultra endast 16 tum som gäller, medan Book 3 Pro finns i både 16- och 14-tumsutförande. De enklare Book 3 utan Pro-suffix håller sig i storleksklasserna 15,6 och 13,3 tum.

GalaxyBook3 Ultra_LifeStyle_11_LI.jpg
GalaxyBook3 Ultra_LifeStyle_01_LI.jpg

Samtliga modeller utom Book 3 är bestyckade med OLED-panel. Toppmodellerna Book 3 Ultra och Book 3 Pro, med eller utan 360-tillägg, landar på upplösningen 2 880 × 1 800 pixlar, med ett bildförhållande på 16:10 och uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Nämnda Galaxy Book 3 stannar på 1080p-upplösning.

Book 3 Ultra först ut med Intel Core i9

Med Book 3 Ultra tar Samsung sikte på det övre prestandasegmentet och integrerar för första gången en processor ur Intels toppskikt, i form av en ospecificerad Core i9-modell ur Core 13000-serien "Raptor Lake". Med ett TDP-värde på 45 watt bör det handla om den så kallade H-serien, som rymmer 14 kärnor och 20 trådar och turbofrekvens på upp till 5,4 GHz. Vad gäller primärminne går det att välja mellan 16 och 32 GB LPDDR5.

K

Det kan paras med antingen Nvidia Geforce RTX 4070 eller RTX 4050 för bärbara, för prestanda som enligt Samsung ska räcka till såväl spel som arbete likt bild- och videoredigering. Andra finesser inkluderar ett brett utbud anslutningsmöjligheter, fullstort tangentbord med numerisk del. Allt tar plats i ett förhållandevis lätt paket på 1,79 kilogram.

ping.jpg

De båda Book 3 Pro-modellerna får också hårdvara signerad Intel, men något enklare val om antingen Core i7 eller Core i5. Exakt vilka modeller framgår dock inte. Därtill är det endast processorns integrerade Iris Xe-grafik som gäller på grafiksidan, oavsett storlek. Både varianterna med 360-gångjärn och utan kan kombineras med 8, 16 eller 32 GB LPDDR5 samt SSD-lagring på upp till 1 TB.

Precis som tidigare generationer lägger Samsung här fortsatt tonvikt vid hybridarbete och trycker särskilt på vad de kallar "Galaxy Experience". Bland annat integreras enheterna ytterligare mot övriga Galaxy-familjen, för att exempelvis kunna använda en surfplatta som andra skärm eller sömlöst synka webbläsarflikar från telefon till dator, och vice versa.

De två Galaxy Book 3 Pro-modellerna blir tillgängliga från den 17 februari, med rekommenderat pris från 22 990 kronor för Book 3 Pro 360 respektive 20 990 kronor för Book 3 Pro. Galaxy Book 3 Ultra dröjer lite längre och väntas anlända den 22 februari, med ett rekommenderat pris på från 32 990 kronor.