Efter en tid som obestridd herre på täppan har streamingjätten Netflix på senare år mötts av hård konkurrens från en rad andra aktörer. Under fjolåret förlorade tjänsten prenumeranter för första gången, vilket bemötts med åtgärder som abonnemang med reklampauser och betald kontodelning med underkonton. Det sistnämnda är precis runt hörnet, och ska rullas ut innan slutet av mars.

På företagets webbsida skymtas nu nya regler. För Netflix-prenumeranter i tre latinamerikanska länder införs konceptet "betrodd enhet". För att räknas som en sådan måste enheten anslutas till användarens hemnätverk och användas för att titta på Netflix minst en gång i månaden. Möts inte kravet är det färdigtittat och enheten blockeras.

Syftet är att få bukt med användare som delar konton med varandra, trots att de inte bor i samma hushåll. Reglerna kan dock innebära att även enheter tillhörandes hushållet blockeras, exempelvis TV:n i sommarstugan eller en dator som inte används för TV-tittande lika frekvent.

Blockeringen går att häva genom att ansluta mot hemnätverket, alternativt köpa till ett betalt underkonto. Den som är ute och reser kan dock fortsätta använda en betrodd enhet i upp till en månad. För andra enheter, som TV:n på hotellrummet eller släktingens surfplatta, kan en tillfällig kod efterfrågas som ska fungera i sju dagar.

De nya reglerna är i skrivande stund endast närvarande på webbsidan för Chile, Costa Rica och Peru. Sannolikt handlar det i nuläget om en första testrunda och det är inte första gången just de länderna är först ut att prova på nya åtgärder från Netflix sida. Det är möjligt att samma regler dyker upp i Sverige vid senare tillfälle, men huruvida det hinner anlända tillsammans med betald kontodelning i mars återstår att se.