Sammanlänkandet av mobiltelefoner och datorer har blivit mer omfattande de senaste åren. Med Windows 11 är det lätt att länka samman dator och telefon för att svara på meddelanden och samtal från telefonen via datorn. Apple har tagit detta ett steg längre och låter Iphone-användare koppla sina telefoner till Mac OS för att använda dessa som webbkamera. Med höstens Android 14 ser det ut att bli standard även på Android-sidan.

Twitter-användaren Mishaal Rahman har hittat referenser i Android Open Source Project, som Android baseras på, som indikerar att funktionen är på ingång. Mer specifikt är det "Device As Webcam" som ska möjliggöra att koppla in mobilen med kabel till valfri dator för att använda telefonens kamera som webbkamera. Till skillnad från Apples variant ser Android-versionen ut att vara mer plattformsagnostisk, med möjlighet att koppla telefonen till valfri dator, oavsett operativsystem.

Denna funktionalitet kan förbättra tillvaron för många. Under pandemin exploderade webbkameror i popularitet tack vare ökningen i virtuella mötesrum, men vissa har rotat fram sina äldre webbkameror som användes när MSN Messenger var populärt tidigt 00-tal. För de som inte uppgraderat gör nya integrerade funktionaliteten i Android 14 att telefonen blir ett bättre komplement än vad det varit tidigare.

Huruvida webbkamerafunktionerna i Android 14 blir verklighet återstår att se. Google brukar skicka ut första utvecklarversionen av nästa Android-version under våren, och där bör funktionen göra sin debut. För vanliga dödliga gäller det att vänta till höstens skarpa release av mjukvaran, men under sommaren blir betatest av Android 14 tillgängligt för den som kan leva med lite mer instabil mjukvara.