När AMD i fjol lanserade Ryzen 7000-familjen var det med blandad kritik, med ros för prestandan och ris för plattformspriset. De första moderkorten med styrkrets X670 kostade ett antal tusenlappar och detsamma kom att gälla de med styrkrets B650, trots löfte från AMD:s sida om priser från 125 USD.

Under CES 2023 presenterades en ny processortrio utan X-suffix, samtidigt som AMD meddelade att moderkort i instegssegmentet var på gång. Det ser ut möjliggöras med styrkrets A620, som genom att skala ned på funktionalitet spås få lägre prislapp. Nu letar sig nya specifikationer ut via Twitter-läckaren "chi11eddog", som gör gällande att AMD stryper både överklockning och PCI Express 5.0.

FnyF6S6X0AELtp3.png

Att överklockning stryker på foten är ingen högoddsare, eftersom det bland annat för med sig att partnertillverkare kan pressa priser genom att dra ned på kostnaderna för VRM-sektionen. Det kvarstår dock möjlighet att överklocka primärminnen, men det framgår inte om det är på manuellt vis eller med AMD:s XMP-motsvarighet EXPO.

Det är inte heller ovanligt att PCI Express-kanaler exempelvis blir färre till antalet, men här ser AMD ut att behålla samma antal. Däremot nedgraderas kanalerna från processorn till PCI Express 4.0. Det är ett inte riktigt lika väntat val, som sannolikt har med segmentering snarare än med styrkretsen att göra. Vad gäller styrkretsens PCI Express-kanaler är det ett kliv ned till PCI Express 3.0 som gäller.

Huruvida uppgifterna stämmer väntas bekräftas inom kort. AMD utlovade nya moderkort i februari, vilket innebär att de enklare varianterna bör vara på ingång de närmaste veckorna. Om prislapparna håller sig runt 125 USD, eller vad som översatt snarare handlar om runt 1 500 kronor, återstår att se.

Läs mer om moderkort till Ryzen 7000: