Under hösten 2022 släppte Intel lös sina mest kraftfulla bidrag till grafikkortsmarknaden med modellerna Arc A770 och A750. En hel del kritik riktades mot undermåliga drivrutiner och intresset för nykomlingarna var svalt. Sedan dess har företaget haft några månader på sig att slipa på drivrutinerna, och tar nu ett krafttag för att övertyga kunder att gå över till lag blå.

Intel meddelar att modellen Arc A750 får en prissänkning på 40 USD med ett nytt MSRP på 249 USD, motsvarande cirka 3 300 kronor med moms. I samma veva släpper bolaget en ny drivrutin som ska medföra stora prestandaförbättringar, i synnerhet i äldre speltitlar som använder DirectX 9.

Arc A750 4086 1.png
Arc A750 4086 2.png

Exempelvis ska populära Counter-Strike: Global Offensive och Elder Scrolls V Skyrim se förbättringar på hela 77 procent. Drivrutinen ska medföra ännu större förbättringar på 99:e percentilens prestanda, med 64 procent för Starcraft 2, 66 procent för League of Legends och så mycket som 114 procent i Counter-Strike: Global Offensive. På papperet innebär det att en jämnare bildfrekvens ska stå på menyn.

Arc A750 4086 5.png
Arc A750 4086 3.png

Intel jämför pris kontra prestanda för Arc A750 vid lansering och i nuläget. Där medför bättre drivrutiner och sänkt pris konsekvent förbättring, med vissa särskilt höga staplar. Grafikkortets pris kontra prestanda jämförs även med Nvidias populära Geforce RTX 3060. Här hamnar Intels bidrag på topp i de flesta spelen, även om spelurvalet inte nödvändigtvis representerar alla fall.

Det är tydligt att Intels Arc-modeller blir allt bättre med tiden. Samtidigt är frågan om det räcker för att få användare att öppna plånboken för en förstagenerationsprodukt. Värt att ha i åtanke är därtill att varken AMD eller Nvidia ännu skalat ned sina senaste generationer till instegs- och mellanklassen, varför konkurrenssituationen kan förändras drastiskt de närmaste månaderna.