Det finns många teknikföretag och produkter som gjort avtryck i historieböckerna, men en aktör som många veteraner håller särskilt varmt om hjärtat är 3dfx Interactive och grafikkorten i Voodoo-serien. Under 90-talet banade Glide-gränssnittet och Voodoo-korten väg för 3D-grafik, en prestation som med all rätt hyllats med bok, Lego-modell och på museum.

SweClockers minns legendariska 3dfx

Som ett sista försök att hålla de växande konkurrenterna Nvidia och ATI på avstånd skapade 3dfx grafikkortet Voodoo 5 6000, som bestyckades med fyra VSA-100-grafikkretsar och hela 128 MB minne. Produkten sjösattes dock aldrig, varför utvecklingsexemplar av modellen blivit till eftertraktade samlarobjekt. När nu en fungerande Voodoo 5 6000-prototyp hittar ut på Ebay är det tydligt att intresset är enormt – ledande bud är i skrivande stund 100 000 kronor.

s-l1600 (2).jpg
s-l1600 (1).jpg
s-l1600.jpg
s-l1600 (5).jpg
s-l1600 (3).jpg
s-l1600 (4).jpg

Säljaren förklarar att prototypen är från den senare delen av utvecklingsprocessen och att de flesta buggarna därför är åtgärdade. Anledningen till den sällsynta auktionen uppges vara att säljaren har andra produkter än det legendariska grafikkortet som personliga favoriter i sin samling, men vet att många drömmer om att kröna sin samling med just Voodoo 5 6000. Den dyrköpta chansen att göra så pågår till den 13 februari.

This card was personally reworked by the well known 3DFX engineer Hank Semenec for fully stable 8X FSAA (I have personally verified that this card is rock solid at 8X) Unlike a lot of other Voodoo 5 6000 prototypes, this one is from the later stages of the 6K prototype project where the vast majority of bugs have been ironed out. So if you're looking for the ultimate Voodoo 5 6000 experience with an ACTUAL REAL PROTOTYPE, this is the card for you!

Voodoo 5 6000-prototypens funktion bekräftas med ett videoklipp i annonsen, där den AGP-anslutna besten visar musklerna i en Half-Life-demo. På annonsens tillhörande bilder visas reliken i all sin gröna prakt, där fyra monterade fläktar ackompanjerar grafikkretsarna. I bakkant syns en ensam bildutgång av VGA-typ, men också en anslutning för strömmatningen – ett sällan skådat krav runt millennieskiftet. På köpet medföljer en molex-adapter för detta ändamål.

Det återstår att se vilken summa auktionen slutar på, men det är tydligt att det finns ett antal köpsugna med stora plånböcker. Den som vinner auktionen kammar hur som helst hem en imponerande bit hårdvaruhistoria och en fascinerande produkt.

Skulle du vilja ha ett Voodoo 5 6000 i samlingen? Går din smärtgräns över eller under 100 000 kronor? Dela med dig i kommentarstråden!