Med artificiell intelligens och maskininlärning på tapeten genomgår sökmotorer just nu stora förändringar, där teknikjättarna vill implementera AI-modeller för att ge bättre och mer utförliga sökresultat. Google avtäckte nyligen ett pågående projekt med bidrag med chattbotten Bard, som blir tillgänglig om några veckor. Under tisdagen presenterade även Microsoft uppdateringar för sökmotorn Bing och webbläsaren Edge, där tekniken bakom Chat GPT står på menyn.

I samma veva går Microsoft ut med varningar om den nya AI-drivna sökmotorn. De svar som nya Bing ger kan nämligen vara felaktiga, ofullständiga eller olämpliga, även om de ser korrekta eller legitima ut vid första anblick. Detta eftersom svar och sammanfattningar är baserade på innehåll som hittas på webben, och om källmaterialet inte stämmer blir även svaret felaktigt.

Bing kommer ibland att felaktigt representera den information som hittas, och du kan se svar som låter stötande men som är ofullständiga, felaktiga eller olämpliga. Använd ditt eget omdöme och dubbelkolla fakta innan du fattar beslut eller vidtar åtgärder baserat på Bings svar. – Microsoft

Microsoft uppmanar användare att både undersöka fakta och använda eget omdöme innan de agerar på information från funktionen. Det är ett råd som bör följas oavsett sökmetod, men det går att ifrågasätta chattbottens nytta, eftersom syftet med AI-integrering är ge bättre svar på mer komplicerade frågor än en traditionell sökmotor. En genväg till källhänvisning i nya Bing nås genom att ställa frågan "Var fick du den informationen?".

Microsofts nya version av Bing med AI-integrering är lanserad i en slags betaversion, där endast ett fåtal frågor med förutbestämda svar finns tillgängliga. Den som är intresserad av den fullskaliga versionen behöver i nuläget ansluta sig till en väntelista. När funktionen lanseras på bred front är ännu inte känt.