Just nu stavas den mest aktuella standarden för trådlöst nätverk Wifi 6 och 6E, en standard som tidigare även känd som 802.11ax. Det är på väg att ändras och till år 2024 ska Wifi 7 stå redo med än högre hastigheter än tidigare. Nu ger Bahnhof ett smakprov på standarden, samtidigt som de slår svenskt rekord av bara farten.

Testet utförs med två testenheter som enligt Bahnhof följer amerikansk nätverksstandard, vilket gör det möjligt att nyttja andra frekvensspann och fler kanaler än vad som är tillåtet inom EU. Det tar därför plats i Bahnhofs datacenter Pionen och med vad som beskrivs som "rigorösa säkerhetsåtgärder".

Eftersom standarden inte är officiellt färdigställd saknas nätverkskort med stöd för tekniken. För att lösa problemet byggs en brygga av två mesh-enheter anslutna med Wifi 7. En av enheterna förses sedan med 10 Gbps internetuppkoppling trådat, medan den andra ansluts med Thunderbolt 4 till en dator vars nätverkskort klarar 10 Gbps.

nahhof.jpg

Bildkälla: Bahnhof

Med ett avstånd på tio meter mellan de två enheterna mäter Bahnhof upp en hastighet om hela 6 794 Mbps, det vill säga nästan 6,8 Gbps. Det är bland annat högre än vid den demonstration som Intel genomförde tillsammans med Broadcom i höstas, där en liknande lösning gav en hastighet om 5 Gbps.

Medan exakta hastigheter precis som med tidigare Wifi-versioner sedan påverkas av flera faktorer ger det ett minst sagt imponerande smakprov på standarden som ämnar ersätta nätverkskablar i framtiden.

Läs mer om Wifi: