Efter Nintendos fadäs med Wii U blev den handhållna och dockningsbara uppföljaren Switch en riktig braksuccé, som nyligen fick titeln den tredje mest sålda spelkonsolen i världen. Nintendo Switch fyller snart sex år och efter en rapport att en Switch Pro lagts på hyllan väntar såväl entusiaster som investerare på en regelrätt uppföljare.

Nintendo Switch is coming up on its seventh year of sales in March, and we see this as
uncharted territory in the history of our dedicated video game platforms. Under these
circumstances it is hard to imagine that hardware sales will continue to grow at the same pace they have to date. However, there are titles under development for Nintendo Switch, and new titles will continue to be proposed going forward. We are seeing both new demand and multiple system demand for the hardware, so we think there is still room for growth in sales. To that end, we want to maintain a high level of engagement with the hardware and create new demand not only by releasing new titles but also by working further to convey the appeal of existing titles. – Shuntaro Furukawa, VD på Nintendo Japan

Under en frågestund i samband med Nintendos senaste kvartalsrapport fick bolaget frågan om hur bolaget ser på framtida försäljning av Switch, som den 3 mars går in på sitt sjunde år på marknaden. Som svar på detta sade Shuntaro Furukawa, Nintendos VD i Japan, att de med ett sjunde försäljningsår på samma plattform beträder "okänt territorium" försäljningsmässigt.

Vidare tillade Furukawa att han har svårt att se framför sig att försäljningstakten skulle öka framöver, vilket inte är ett helt orimligt antagande efter 122 miljoner sålda enheter och att det rimligen finns en begränsad kundbas globalt. Han passar samtidigt på att slå hål på rykten att Nintendo håller på att runda av utvecklingen av ny mjukvara för spelkonsolen. Fler spel är under utveckling och fler ska tillkomma. I linje med detta syns inte minst senaste Nintendo Direct, där en lång rad nya spel och remasters presenterades.

Uttalandet från Furukawa kan ses som en tydlig signal att Switch har mer att ge och att Nintendo inte har en ny generation på gång i närtid. Samtidigt som företaget vill ha Switch i centrum ytterligare en tid börjar spelkonsolen bli till åren hårdvarumässigt, där plattformen som används redan var åldrande teknik vid lansering. Till grund för Nintendo Switch ligger systemkretsen Tegra X1 som Nvidia lanserade 2015, en krets som således inte är skräddarsydd spelkonsolen.

Nvidia Tegra X1 har fyra kärnor ARM Cortex-A57, vilka är nedklockade från 2,2 till 1,02 GHz för att passa ett batteridrivet format. Grafikdelen har 256 CUDA-kärnor av arkitekturen Maxwell, vilken användes i Geforce GTX 900-serien, med en klockfrekvens på blott 307 MHz handhållet. När Switch placeras i en dockningsstation skruvas detta upp till 768 MHz, vilket fortfarande är lägre än de 1 000 MHz som är standard för Tegra X1. Till denna hör 4 GB LPDDR4-minne och 32 alternativt 64 GB lagringsutrymme.

Värt att nämna är att det sedan ursprunglig lansering skett en förändring för systemkretsen Tegra X1, som dock inte påverkar prestandan. Under hösten 2019 lanserades en uppdaterad version av Switch med Tegra X1+ som då krymptes från TSMC:s 20 nanometer till 16 nanometer, vilket resulterade i både lägre värmeutveckling och runt dubblerad batteritid. År 2021 lanserades Switch OLED med bättre skärm, men där systemkretsen lämnades oförändrad.