Under dagen har det rörts om ordentligt i grytan som är svenska elektronikbranschen. På morgonen gjorde Mediamarkt gällande att de bommar igen och säljer verksamheten till Power. Den norska kedjan har redan webbutik i Sverige och ett hårdvarusortiment mer snarlikt de existerande aktörerna. Med 29 nya varuhus till sommaren ser marknaden därmed ut att få en ny spelare. När SweClockers tar tempen hos Komplett, Elgiganten och Netonnet möts vi trots det inte av några orosmoln – snarare tvärt om.

Till skillnad från några av de andra svenska återförsäljarna konkurrerar Komplett redan med Power, eftersom båda är väletablerade i Norge. Till SweClockers förklarar Erik Järlestrand att Power självfallet är en spännande aktör inom elektronikbranschen, men att de inte väntar sig påverkas av att nykomlingens hårdvaruutbud skiljer sig från Mediamarkts.

I Norge är Power ingen stor aktör inom datorer och hårdvara. De kategorierna finns i deras sortiment, men vi vet att teknikentusiaster och gamers föredrar oss framför Power. Vi har stor tro på att vi kommer vara "The Obvious Choice" inom teknik och gaming, även om Power etablerar sig starkare på den svenska marknaden. – Erik Järlestrand, Komplett

Istället har de fortsatt tro på att de bibehåller status som ett uppenbart val för hårdvaruentusiaster även i framtiden. Från Elgiganten får vi ett liknande svar, där kommunikationschefen Linnea Cederquist menar att konkurrensen är bra för konsumenter och spelar en viktig roll i att driva utvecklingen framåt.

På Elgiganten tror vi att konkurrens är bra för svenska konsumenter, det driver utveckling och gör att vi hela tider strävar efter att bli ännu bättre. Kombinationen mellan vår e-handel och vår fysiska närvaro genom 177 butiker runt om i landet och 3 700 kompetenta medarbetare är det som gör oss starka. – Linnea Cederquist, kommunikationschef på Elgiganten

Att Power kliver in och fyller Mediamarkts lucka och lite till, med ett betydligt mer omfattande sortiment datorkomponenter, är inte heller något som de väntar sig påverkas av. Detsamma gäller Netonnet, där det är bolagets VD Susanne Holmström som besvarar frågorna. Likt de andra återförsäljarna SweClockers pratat med ser de inget större hot i nuläget.

Power har funnits med sin e-handel på svenska marknaden under ett antal år. Inom Netonnet och hela Komplett Group har vi en ledande kostnadsposition – och låga kostnader är en förutsättning för att kunna erbjuda kunderna låga priser. – Susanne Holmström, VD på Netonnet

Vad gäller eventuell påverkan genom ett annat sortiment meddelas kort och gott att Netonnet aktivt utvecklar sitt sortiment baserat på kundernas efterfrågan. I grova drag är det därmed ingen ko på isen för någon av ovan svenska återförsäljare – åtminstone inte än.

Hur ser du på att Power tar en större del av kakan i Sverige? Kan de konkurrera med existerande aktörer? Dela med dig i forumet!