Medan de flesta gladeligen strömmar film och musik råder större tveksamhet kring att byta speldatorn och -konsolen mot serverhallen. Den fördröjning som detta medför är dock långt ifrån helt avgörande för alla spelsugna, där somliga istället värderar att kunna spela krävande spel på enkla enheter. Microsofts Xbox Cloud Gaming är en av de största molnspelstjänsterna, vilket inte är särskilt överraskande eftersom den ingår i företagets populära Game Pass.

Mer överraskande är dock att Microsoft nu ingår ett avtal med molnspelsrivalen Nvidia, som gör alla förstapartsspel för Xbox och PC blir tillgängliga genom Nvidias Geforce Now-tjänst. Med Geforce Now-modellen för spel innebär det att titlarna måste köpas i en digital spelbutik som Steam och Epic Games Store, men samtliga spel som ingår i det 10 år långa avtalet finns också hos Microsoft Store.

Xbox remains committed to giving people more choice and finding ways to expand how people play,” said Microsoft Gaming CEO Phil Spencer. “This partnership will help grow NVIDIA’s catalog of titles to include games like Call of Duty, while giving developers more ways to offer streaming games. We are excited to offer gamers more ways to play the games they love. – Phil Spencer, chef för Xbox-avdelningen

Överenskommelsen gäller alltså inte spel tillgängliga genom Game Pass, men Microsoft förklarar optimistiskt att det breda utbudet snart får sällskap av populärt material från Activision Blizzard, där Call of Duty-serien är flaggskeppet. Att flera av världens konkurrensmyndigheter är kritiska mot Microsofts förvärv av Activision Blizzard är inget som lyser igenom i pressmeddelandet. Med Call of Duty-tillgången säkrad om affären går igenom, är det inte särskilt förvånande att Nvidia passar på att uttrycka sitt fulla stöd för förvärvet.

Grafikkortsjätten meddelar vidare att arbetet med att göra förstapartsspelen del av Geforce Now börjar med en gång, men det återstår att se när detta är klart. Vid sidan av denna uppgradering är företaget i full gång med att uppgradera grafikhårdvaran till Geforce RTX 4080-grafikkort, något som redan skett i några amerikanska datacenter. En uppgradering i tyska Frankfurt är också färdigställd, medan London står näst på tur.