I måndags letade sig de första testerna av AMD:s senaste processorer i Ryzen 7000-familjen ut, i form av Ryzen 9 7950X3D med uppskruvad mängd cacheminne. Imponerande spelprestanda sällskapades av en tilltagen prislapp och något svajig mjukvarulösning för att ta tillvara på det utökade cacheminnet. Ett dygn senare gick startskottet för återförsäljare för både Ryzen 9 7950X3D och syskonet Ryzen 9 7900X3D.

AMD Ryzen 9 7950X3D – mer cache för mer cash

Till skillnad från när de icke-cacheberikade modellerna anlände ser AMD:s senaste tillskott ut att ha anlänt i betydligt mindre volymer. Efter granskning av de digitala butikshyllorna är det tydligt att i princip alla återförsäljare stod utan. Bland de som faktiskt fick in dem i första vågen var Inet, men där hann de nya processorerna inte värma hyllorna någon längre stund.

Det var faktiskt oväntat bra tryck på försäljningen vid release. Speciellt Ryzen 9 7950X3D, där vi sålde slut på de drygt 50 stycken vi hade i lager inom första timmen. – John Ljungström, Inet

Till SweClockers berättar John Ljungström att det inte tog mer än en timme innan flaggskeppet sålt slut. Syskonet Ryzen 9 7900X3D lockade inte till riktigt samma rusning och det finns fortfarande flera exemplar kvar i skrivande stund. Tillgången beskrivs som något begränsad precis vid lansering, men prognosen ser trots det god ut och påfyllning väntas inom de närmsta två veckorna.

Varför det såg tommare ut hos resterande är inte helt klarlagt, men att fler är på väg ser ut att stämma för fler. Merparten av resterande stora svenska återförsäljare listar att de nya processorerna är på ingång de kommande dagarna, med möjlighet att förboka till dess. Huruvida även de flyger av hyllorna återstår att se.