I juni 2020 inleddes en grupptalan mot Google som handlade om att företaget hade samlat in data i inkognitoläget i Chrome. I grupptalan påstods det att Google hade ljugit om det faktum att användarnas trafikdata var osynlig utåt, vilket klargörs när inkognitoläget öppnas i webbläsaren. Deltagarna krävde att Google skulle betala upp till fem miljarder dollar i skadestånd.

Google riskerar 5 miljarder dollar i böter efter datainsamling i inkognitoläge

Frågan om Google skulle betala skadestånd har sedan starten varit uppe i flera rättsliga instanser, men skadeståndet nekades senast förra året. Representanter från grupptalan överklagade beslutet och frågan togs nyligen upp i domstol i San Francisco. Beslutet blev återigen att neka skadeståndet och att det skulle strykas från grupptalan inför rättegången som äger rum i november.

I samband med rättegången i november finns det möjlighet att återuppta frågan om skadestånd, men för tillfället ser den möjligheten väldigt liten ut. Det finns fortfarande möjlighet för privatpersoner att stämma Google utanför grupptalan, men kostnaden för en sådan rättegång kan vara för hög, vilket kan innebära att privatpersoner helt enkelt inte har råd att driva frågan vidare.

Google har sedan start hävdat att de inte vilseleder användarna gällande inkognitoläget. När inkognitoläget öppnas står det tydligt vad som sparas och inte sparas, och enligt Google ger användarna sitt samtycke när de använder inkognitoläget.