Genom lättanvända produkter till relativt överkomliga priser har Sony och Meta flyttat virtuell verklighet (VR) från entusiaster och närmare den breda massan. Quest 2 släpptes hösten år 2020 och är fortfarande en populär, fristående variant, som med inbyggd hårdvara varken kräver dator eller utrustning för spårning. Meta fortsatte på det inslagna spåret när Quest Pro debuterade i höstas.

Den senare modellen är snarlikt Quest 2 när det gäller tekniska specifikationer, men med mer välpolerade funktioner för ergonomi och spårning. Med detta följer också en prislapp nära fyra gånger större än Quest 2, något Meta nu ser till att ändra på. Från riktpriset 1 500 USD blir nya prislappen för Quest Pro 1 000 USD. I Sverige kostar modellen 19 496 kronor, vilket rimligtvis översätts till nytt pris runt 13 000 kronor.

Även Quest 2 i konfigurationen med 256 GB lagringsutrymme får en släng av sleven, där tidigare 500 kapas till 430 USD – blott 30 USD över instegsmodellen med 128 GB lagring. Tilläggas kan att Meta så sent som i somras höjde priset på de båda Quest 2-varianterna med 100 USD, varför de uppdaterade priserna fortfarande är högre än tidigare. 128 GB-varianten stannar på 4 920 kronor, medan prissänkta 256 GB-syskonet dyker till 5 500 kronor.

Meta uppger inte någon anledning till de kapade priserna. Med tanke på att Quest 2 har några år på nacken och att Quest Pro inte mottagits på samma varma sätt som den konsumentinriktade föregångaren, är det möjligtvis ett sätt att få rull på affärerna. Därtill talas om att efterträdaren Quest 3 är på ingång mot årets slut, där ergonomiska inslag från Pro-modellen till pris närmare Quest 2 väntas.

Det nya priset för Meta Quest 2 träder i kraft i Sverige från och med den 5 mars, medan den 15 mars gäller för Quest Pro.